Λ. Παπαδάκη: «Το Κέντρο δεν είναι φερετζές»

«Το Κέντρο είναι ένας αυτόνομος, ιστορικός πολιτικός χώρος που σε κανέναν δεν δανείζει τις ιδρυτικές του αρχές και αξίες»

233

Ώστε, λοιπόν, πατριωτική Κεντροδεξιά το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. κατά τον πρωθυπουργό. Το κόμμα που όλοι γνωρίσαμε ως ακραίο δεξιό, που νομιμοποιεί στις τάξεις του εθνικιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και αντισιωνιστικές απόψεις, αθωώνεται από τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα αν του βάλει μπροστά τον φερετζέ -συνθετικό «κέντρο».

Γράφει η Λίνα Παπαδάκη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου «Το Ποτάμι» 

Είναι σίγουρο ότι με την ίδια ευκολία και αυθαιρεσία στο κοντινό μέλλον θα διεκδικήσει και για το δικό του κόμμα το ίδιο αθωωτικό πρώτο συνθετικό, αφού ξέρει ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, να γίνει ένα κανονικό κόμμα σε μια κανονική χώρα, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αν δεν μετατοπίσει το πολιτικό του εκτόπισμα. Έτσι μην απορήσετε αν σύντομα ακούσετε ότι το κόμμα που κατέλαβε την εξουσία με ακραία αριστερή, λαϊκίστικη, ριζοσπαστική ρητορική, και σε μεγάλο βαθμό τη διατήρησε και ως κυβέρνηση, ξαφνικά αναγνωρίζει τον εαυτό του ως τη νέα κεντροαριστερά.

Ε, λοιπόν, το Κέντρο δεν είναι φερετζές, δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ κανενός. Το Κέντρο είναι ένας αυτόνομος, ιστορικός πολιτικός χώρος που σε κανέναν δεν δανείζει τις ιδρυτικές του αρχές και αξίες. Τα κόμματα του ακραίου λαϊκισμού που μας κυβερνούν, τα οποία ως αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκαν με βάρβαρη, διχαστική επιθετικότητα που προξένησε βαθιά τραύματα στην κοινωνία, και ως κυβέρνηση άσκησαν αυταρχική καθεστωτική πολιτική στο κράτος, τη Δικαιοσύνη και τον Τύπο, δεν μπορούν να βγάλουν διαβατήριο για το Κέντρο. Αυτός ο χώρος αγκαλιάζει μόνο όσους πιστεύουν βαθιά στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σύνθεση. Και επιπλέον απεχθάνεται τις πλαστοπροσωπίες.

Καταλαβαίνω ότι για ιστορικούς λόγους οι όροι Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά αποτελούν πραγματικά εργαλεία πολιτικής συνεννόησης. Υπήρξαν μετριοπαθείς συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που έδωσαν ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο στις έννοιες αυτές και στις παρατάξεις που χρησιμοποίησαν και τη λέξη «Κέντρο» για προσδιορισμό. Υπήρξαν όμως και αρκετοί υστερόβουλοι που πίσω από αυτό το συνθετικό συσκότιζαν την πραγματική πολιτική τους ταυτότητα και καπηλεύτηκαν την ιστορία και τις αρχές του πολιτικού Κέντρου για να δημιουργήσουν σύγχυση για τη δική τους ψευδώνυμη υπόσταση.

Που χρησιμοποιούν τον όρο σαν αποσμητικό χώρου. Και στη χώρα μας και στις μέρες μας, αυτό το βλέπουμε πιο έκδηλο παρά ποτέ. Είναι δε τέτοια η πολιτική ομίχλη που διασπείρουν, ώστε όταν θέλουν να μιλήσουν για τα κόμματα που πραγματικά ανήκουν στον χώρο αυτό, τα αποκαλούν «ακραίο Κέντρο». Όπερ έδει δείξαι. Μετριοπαθείς κεντροδεξιοί οι, καπηλευτές του χώρου, ΑΝ.ΕΛΛ., ακραίοι κεντρώοι οι πραγματικοί του κάτοικοι. Πόσο θέλουν να μας τρελάνουν;

Κρύβει πολλή ιστορία και μεγάλη παράδοση πίσω του ο χώρος του αστικού Κέντρου, από τον καιρό του ιδρυτή του, Ελευθερίου Βενιζέλου, μέχρι όλες τις κρίσιμες στιγμές της πολύπαθης χώρας, για να νομίζει ο καθένας ότι μπορεί να τσιμπολογήσει από το αξιακό του σύστημα για να ξεπλυθεί. Και είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να τον διεμβολίσουν με όχημα τον παραπλανητικό λαϊκισμό και τον κοινωνικό διχασμό. Το Κέντρο δεν είναι σαν τις στολές παραλλαγής που φορά ο κ. Καμμένος για να κρύψει αυτό που πραγματικά είναι

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια