Λοβέρδος:Ο Τσακαλώτος γύρισε από τις Βρυξέλλες ξεβράκωτος

587

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Παρασκευόπουλος: «Ή το πολυνομοσχέδιο ή Grexit».

Α λα γαλλικά έγινε η έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος, εγείροντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νέο υπερταμείο και τον λεγόμενο «κόφτη», επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, υποστηρίζοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε από τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ουσιαστικά ξεβράκωτος.

«Όσοι γνωρίζαμε τα γεγονότα πέρσι επί Βαρουφακειάδος και το Σεπτέμβρη επί Τσακαλωτειάδος και την καθυστέρηση που θα κόστιζε δισεκατομμύρια ευρώ. Διαπιστώσαμε ότι ο υπουργός Οικονομικών κι οι συνεργάτες του επέστρεψαν στην Ελλάδα ως «les sans culottes», (οι «αβράκωτοι» επαναστάτες της Γαλλικής Επανάστασης) αλλά όχι με τη γαλλική έννοια του όρου», σημείωσε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συνεχίζοντας δε την ψυχρολουσία, υπενθύμισε τη στάση των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας ως αντιπολίτευση και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Μας έλεγαν προδότες – όχι ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ λένε οι βουλευτές του – ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποκαλέσει τον τότε πρωθυπουργό Πινοσέτ και Τσολάκογλου. Εσείς σήμερα αισθάνεστε καλά στα έδρανά σας με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;».

Το ζήτημα αντισυνταγματικότητας που ήγειρε ο Ανδρέας Λοβέρδος αφορούσε στο νέο υπερταμείο και στον λεγόμενο κόφτη και έγκειται, όπως είπε, στην παραβίαση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της ιδιοκτησίας, ενώ προσβάλει και τη νομοθετική εξουσία καθώς δεν προβλέπει την τροποποίηση του προϋπολογισμού σε περίπτωση αποκλίσεων με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή.

Την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου ανέλαβε να αποδομήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή του ότι το δίλημμα ήταν «ή κόφτης και πολυνομοσχέδιο ή Grexit».

«Η διαφορά των πολιτικών της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή θεωρητικούς είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι η εναλλακτική ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή – όπως γινόταν επί σειρά ετών – των προτάσεων που έχουν γίνει έξωθεν. Επομένως η ρύθμιση αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τις εθνικές ανάγκες της χώρας και είναι η καλύτερη δυνατή», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Με την ένσταση του Ανδρέα Λοβέρδου πάντως συντάχθηκε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε τη συζήτηση αυτή «υποκριτική», δεδομένου ότι η απόφαση εξαρτάται πάντα από την πλειοψηφία και συνεπώς είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη.

Για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος έκανε λόγο ο Θεόδωρος Φορτσάκης από τη ΝΔ. Ασκώντας μάλιστα ακόμη πιο οξεία κριτική στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων πλήττει βάναυσα την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. «Είναι ντροπή για τη Βουλή μας να τίθεται υπό ξένη κατοχή η περιουσία του κράτους για έναν αιώνα», τόνισε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Η ένσταση πάντως απορρίφθηκε, καθώς δεν στηρίχθηκε από τους βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια