Λάρα Φαμπιάν: «Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο» (pics)

Η διεθνής ερμηνεύτρια με τους εκατομμύρια θαυμαστές, Λάρα Φαμπιάν, μιλάει στην «Α» με αφορμή τη συναυλία της στο ΟΑΚΑ στις 21 Σεπτεμβρίου

1155

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

Η Λάρα Φαμπιάν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα τραγούδια της τα τραγουδάει όλος ο κόσμος και στις συναυλίες της δημιουργείται το αδιαχώρητο. Η διεθνής ερμηνεύτρια με τους εκατομμύρια θαυμαστές, λίγο πριν εμφανιστεί για μια ακόμη φορά μπροστά στο αθηναϊκό κοινό –στο ΟΑΚΑ στις 21 Σεπτεμβρίου–, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου και να μας βοηθήσει να την γνωρίσουμε καλύτερα:

 

3504x2336px-lara-fabian-351611

 

– Λάρα, είσαι μια διάσημη καλλιτέχνιδα που έχει δώσει μεγάλες παραστάσεις σε όλον τον κόσμο, σε πολύ σημαντικά θέατρα. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου από την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό.

 – Ως κόρη Ιταλίδας μητέρας, έχω ένα μεσογειακό background, το οποίο με συνδέει με τη χώρα σας. Η ιστορία και ο πολιτισμός της Σικελίας έχουν βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα. Επίσης, έχω πολλούς  Έλληνες φίλους καλλιτέχνες και μη και έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς λόγους. Είναι μια χώρα της οποίας είμαι φανατική θαυμάστρια. Όσο για το κοινό, είναι φανταστικό και μου έχει λείψει πολύ τα τελευταία χρόνια.

 – Στις 21 Σεπτεμβρίου πρόκειται να δώσεις άλλη μια μεγάλη συναυλία στην Ελλάδα. Πώς νιώθεις γι’ αυτό και τι πρόκειται να παρουσιάσεις αυτή τη φορά;

 – Έρχομαι στην Αθήνα με σκοπό να παρουσιάσω αυτή τη φορά ένα σόου που έχει τον τίτλο «Ma vie dans la tienne», που σημαίνει «Η ζωή μου μέσα στη δική σου». Αυτός είναι ο τίτλος του τελευταίου μου άλμπουμ, το οποίο περιέχει τραγούδια που έγραψα για την οικογένειά μου: τη μητέρα μου, την κόρη μου, τον σύζυγό μου και τους κοντινούς μου φίλους. Είναι «δηλώσεις αγάπης» προς όλους τους αγαπημένους μου. Είναι, επίσης, κάρτες αγάπης που ο καθένας μπορεί να στείλει σε όσους αγαπά. Η παράσταση, μάλιστα, θα περιέχει κάποια παλιά, αγαπημένα τραγούδια μου και κάποιες εκπλήξεις. Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν χορό συναισθημάτων. Θα γελάσουμε και θα κλάψουμε μαζί.

 – Έχεις μια εξαιρετική επικοινωνία με το κοινό σου. Πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτό;

 – Πιστεύω ότι το κλειδί για να έχεις μια αληθινή επικοινωνία είναι να σταματήσεις να προσπαθείς και να είσαι απλώς αυτό που είσαι στην πραγματικότητα. Είμαι στη σκηνή το ίδιο πρόσωπο που είμαι και πίσω από αυτήν όταν βρίσκομαι με τους φίλους μου. Είμαι κόρη, μητέρα, σύζυγος, φίλη. Είμαι απλώς μια γυναίκα που τυχαίνει να γράφει τραγούδια και να τραγουδάει. Το κοινό ξέρει να αναγνωρίζει την ειλικρίνεια και αυτή η ειλικρινής σχέση ανάμεσα στο κοινό και τον τραγουδιστή είναι η μόνη που έχει πραγματική διάρκεια.

 – Από που αντλείς έμπνευση για τα τραγούδια σου και τι μηνύματα θέλεις να περάσεις στο κοινό σου;

 – Η κύρια πηγή έμπνευσής μου είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που συναντώ στην καθημερινή ζωή μου. Και, φυσικά, οι δικές μου εμπειρίες ζωής. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για την έμπνευση. Δεν μπορεί να προγραμματιστεί. Όσο για το μήνυμα που θέλω να περάσω στο κοινό μου, το μόνο μήνυμα που μετράει είναι αυτό της ευαισθησίας, της συμπόνιας, του σεβασμού και της αγάπης. Μου λένε ότι γράφω συνέχεια τραγούδια για την αγάπη σε όλες της τις μορφές. Αυτό είναι αλήθεια και θα συνεχίσω να το κάνω, γιατί πιστεύω ότι στην εποχή μας χρειαζόμαστε αγάπη και ευαισθησία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

lara_fabian_bxl_0009-0042

 

– Όταν η Λάρα Φαμπιάν δεν είναι τραγουδίστρια αλλά κοινό, τι μουσική τής αρέσει να ακούει;

 – Έχω πολύ εκλεκτικό γούστο, ακούω διάφορα είδη μουσικής, ανάλογα με τη διάθεσή μου. Αγαπώ Adele, Beyonce και Sam Smith.

 – Τι σημαίνει για σένα η φράση «σπουδαίο τραγούδι»;

 – Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Γιατί το «μεγαλείο» ενός τραγουδιού δεν μπορεί να τεθεί σε αντικειμενικά πλαίσια. Υπάρχουν τραγούδια που αγαπώ και που θεωρώ «μεγάλα», τα οποία ωστόσο δεν είναι απαραίτητα εμπορικές επιτυχίες. Θεωρώ σπουδαίο ένα τραγούδι που μας αγγίζει σε διαφορετικά επίπεδα. Που διεγείρει το συναίσθημά μας και μας προκαλεί συναισθηματική πληρότητα. Κι αυτό είναι κάτι προσωπικό. Υπάρχουν τραγούδια που κέρδισαν το κοινό σε πολλές, διαφορετικές χώρες και έγιναν κλασικά γιατί παρέμειναν αγαπημένα εκατομμυρίων ανθρώπων παρά την πάροδο δεκαετιών. Αυτά τα τραγούδια θα πρέπει να είχαν κάτι που μας άγγιξε ανεξάρτητα από τις τάσεις της εποχής, την ηλικία μας ή το πολιτισμικό και μορφωτικό προφίλ μας. Και δεν υπάρχει συνταγή γι’ αυτό. Και είναι καλό έτσι.

 – Πήρες μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision, το 1988. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου και πες μας τη γνώμη που έχεις για τον διαγωνισμό σήμερα. Θα πήγαινες ξανά;

 – Συμμετείχα ως δεκαοκτάχρονο κορίτσι. Η Eurovision δεν ήταν τότε το μεγάλο σόου που είναι σήμερα, αλλά ήταν ήδη ένας σημαντικός διεθνής διαγωνισμός, και για μένα ήταν μεγάλη εμπειρία. Ήμουν τότε εντελώς άγνωστη, και ξαφνικά τραγουδούσα για ένα τηλεοπτικό κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι μια εμπειρία που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Εκπροσωπούσα το Λουξεμβούργο, το οποίο ήρθε τέταρτο. Τη χρονιά εκείνη τον διαγωνισμό κέρδισε η Σελίν Ντιόν, που εκπροσωπούσε την Ελβετία. Η συμμετοχή μου στη Eurovision δεν είχε καμιά ουσιαστική επίδραση στην καριέρα μου, ωστόσο ήταν σημαντική για μένα. Σήμερα η Eurovision έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη. Απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Είναι μια διασκεδαστική παράσταση που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μουσικές και καλλιτέχνες από χώρες που, διαφορετικά, ίσως να μην έφταναν σε εμάς. Είναι μια γιορτή με πολυμορφία. Ωστόσο, έχω συμμετάσχει ήδη μια φορά. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να το κάνω ξανά.

 

lara_fabian_bxl_0006-0012 

 Για την οικογένεια, τη βαθιά κρίση της εποχής μας και τον έρωτα…

 – Θεωρείσαι μια διεθνής «ντίβα». Περίγραψέ μας μια συνηθισμένη μέρα σου.

 – Δεν θεωρώ τον εαυτό μου «ντίβα» και, πιστέψτε με, αν γνωρίζατε μια τυπική μου μέρα, ούτε εσείς θα με θεωρούσατε. Έγραψα ένα τραγούδι για την καθημερινή μου ζωή, που ονομάζεται «Quand je ne Chante pas», που σημαίνει «Όταν δεν τραγουδάω». Είμαι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού όπως αρκετές γυναίκες της ηλικίας μου και η μέρα μου δεν διαφέρει πολύ από τη μέρα μιας μητέρας που εργάζεται. Ξυπνάω, ετοιμάζω το πρωινό, στέλνω την κόρη μου στο σχολείο, πηγαίνω για ψώνια, μαγειρεύω, ετοιμάζω το δείπνο που όλοι μαζί παίρνουμε σαν οικογένεια και τελειώνω τη μέρα μου με φίλους ή παρακολουθώντας κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Εκτός από τις μέρες που βρίσκομαι σε περιοδεία, ή στο στούντιο για να ηχογραφήσω κάποιο νέο τραγούδι. Αλλά ακόμα και τότε δεν είμαι μακριά από την οικογένειά μου, από την καθημερινή μου ρουτίνα. Πραγματικά καθόλου ντίβα.

 – Πόσο δύσκολο είναι για μια καλλιτέχνιδα με διεθνή καριέρα να είναι μητέρα;

 – Όπως ανέφερα πριν, φροντίζω να μη λείπω μακριά από την οικογένειά μου για μεγάλο διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανονίζω τις εμφανίσεις μου στο εξωτερικό σε διαφορετικούς μήνες. Δεν λείπω ποτέ πάνω από 10 μέρες. Θα μπορούσα να κάνω αυτές τις μεγάλες τουρνέ που κάνουν κάποιοι καλλιτέχνες οι οποίες διαρκούν μήνες. Δεν θα το κάνω, τουλάχιστον όσο η κόρη μου είναι μικρή. Επιπλέον, πιστεύω ότι το να είσαι μητέρα είναι δύσκολο για όλες τις γυναίκες που κάνουν καριέρα. Είμαι τυχερή. Έχω έναν πολύ υποστηρικτικό σύζυγο και μια σοφή κόρη που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

 «Στην εποχή μας χρειαζόμαστε αγάπη και ευαισθησία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο»

– Στην εποχή μας η ανθρωπότητα έχει πολλά προβλήματα. Ζούμε μια βαθιά πολιτική, ηθική και οικονομική κρίση. Επίσης, υπάρχουν σοβαρά φαινόμενα βίας, φασισμού και ρατσισμού. Πώς θα μπορούσε η μουσική να βοηθήσει σε όλα αυτά;

 – Ο κόσμος πληγώνεται σήμερα σε πολλές περιοχές. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, γεμάτη βία, ενάντια στον ανθρωπισμό, ενάντια στην κοινωνία, ενάντια στη φύση. Ειλικρινά, πιστεύω ότι μπορούμε όλοι να βρούμε την ισορροπία και την ειρήνη, τουλάχιστον για τους εαυτούς μας, γιατί την χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Μέσα από την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη συμπόνια. Μπορούμε να επιτύχουμε πρώτα για τους εαυτούς μας την αλλαγή που επιθυμούμε για τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες και όσοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν ένα ευρύτερο κοινό μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή με το να βοηθήσουν να διαδοθεί αυτό το μήνυμα: ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στους άλλους.

 

THE BEST LE MEILLEUR ARTISTE SAISON 1 LARA FABIAN
THE BEST LE MEILLEUR ARTISTE
SAISON 1
LARA FABIAN

 – Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια σου είναι το «Je suis malade». Πόσο «μακριά» πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει ένας άντρας ή μια γυναίκα εξαιτίας του έρωτα και τελικά ο έρωτας μας οδηγεί στον παράδεισο ή στην κόλαση;

 – Το «Je suis malade» είναι ένα από αυτά τα υπέροχα τραγούδια για τα οποία μιλήσαμε νωρίτερα, γραμμένο από τον Serge Lama και την Alice Donna. Αργότερα τραγουδήθηκε, επίσης, από τη μεγάλη καλλιτέχνιδα Δαλιδά. Το τραγούδι έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του ρεπερτορίου μου για πολλά χρόνια. Αλλά αν θα μιλήσουμε για το τι μας κάνει ο έρωτας και πού μας οδηγεί, μέσα από ένα τραγούδι, εγώ μάλλον θα προτιμούσα το «You raise me up». Ένα τραγούδι που αρχικά ερμηνεύτηκε από τον Brian Kennedy στην αυθεντική του μορφή και αργότερα από τον Josh Groban. Οι στίχοι αυτού του τραγουδιού είναι η απάντηση στην ερώτησή σας. Η αληθινή αγάπη μάς εξυψώνει και φέρνει στην επιφάνεια το καλύτερο μέρος του εαυτού μας.

 

– Μίλησέ μας για τα μελλοντικά σου σχέδια. Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο άλμπουμ;

 – Ναι. Αυτή την εποχή εργάζομαι στο να συνθέτω και να γράφω τραγούδια σε συνεργασία με κάποιους για ένα άλμπουμ στα αγγλικά. Θα είναι το πρώτο μου άλμπουμ στα αγγλικά μετά από πολλά χρόνια. Δουλεύω μαζί με μια ομάδα από την Αμερική και μια ομάδα από τη Σουηδία, κι αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2017 και θα ακολουθήσει νέα περιοδεία που θα παρουσιάσει αυτά τα τραγούδια. Θα είναι ένα νέο κεφάλαιο…

lara_fabian_bxl_0001-0096

 Για τις συνεργασίες της

 – Έχεις τραγουδήσει το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «All alone am I» («Μην τον ρωτάς τον ουρανό»), μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη. Υπάρχουν  Έλληνες συνθέτες ή καλλιτέχνες που θαυμάζεις;

 – Είναι πολλοί. Θα αρχίσω με τη Μαρία Κάλλας, η οποία για μια καλλιτέχνιδα που η τέχνη της βασίζεται στη φωνητική απόδοση αποτελεί πολύτιμο μνημείο. Είναι και η Νάνα Μούσχουρη, της οποίας είμαι θαυμάστρια από παιδί, και η συναυλία της είναι μια από τις πρώτες συναυλίες που παρακολούθησα ως μικρό κορίτσι. Η χώρα σας είναι τόσο πλούσια σε μεγάλους καλλιτέχνες, που είχαν αντίκτυπο και επιρροή και έξω από τα σύνορά της, σε κάθε μορφή τέχνης, όχι μόνο στη μουσική.

«Σπουδαίο τραγούδι είναι αυτό που μας αγγίζει σε διαφορετικά επίπεδα. Που διεγείρει το συναίσθημά μας και μας προκαλεί πληρότητα»

 

– Έχεις συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες. Ποιες από αυτές τις συνεργασίες ήταν πιο σημαντικές για σένα;

 – Κάθε μια από αυτές τις συνεργασίες είχε ξεχωριστή σημασία για μένα και ήταν πολύτιμη στιγμή συνεύρεσης. Όταν τραγουδάω με κάποιον καλλιτέχνη –κι αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω– συνδεόμαστε με τον μουσικό μας κόσμο. Είναι κάτι μαγικό. Αλλά και το να συνθέτω ή να γράφω τραγούδια μαζί με κάποιον είναι μια από τις πιο όμορφες πτυχές της δουλειάς μου. Όλες αυτές οι συνεργασίες με έχουν φτάσει εδώ που είμαι σήμερα. Με έκαναν την καλλιτέχνιδα που είμαι.

 

– Υπάρχει κάποιος διάσημος καλλιτέχνης μαζί με τον οποίο θα ήθελες να έχεις τραγουδήσει; Π.χ. έχεις δηλώσει θαυμάστρια του Freddie Mercury. Θα ήθελες να έχεις εμφανιστεί μαζί του;

 – Ο Freddie… Τι φανταστικός καλλιτέχνης! Και τι έμπνευση! Ναι, είμαι μεγάλη θαυμάστριά του και θα ήθελα πολύ να είχα την ευκαιρία να τραγουδήσω μαζί του. Στο μέλλον, για παράδειγμα, θα ήθελα να τραγουδήσω με τον Michael Buble και τον Tiziano Ferro.

Lara Fabian Olivia Droeshaut & Yves Dethier © DYOD
Lara Fabian
Olivia Droeshaut & Yves Dethier © DYOD

 Who is who

 Η Λάρα Φαμπιάν θεωρείται μια από τις πιο καταξιωμένες ερμηνεύτριες διεθνώς. Με καριέρα 30 χρόνων, 12 άλμπουμ στο ενεργητικό της και πάνω από 32 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε όλον τον κόσμο, είναι μια από τις πιο εμπορικές καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Γεννημένη στο Βέλγιο, από Φλαμανδό πατέρα και Σισιλιάνα μητέρα, πήρε το όνομά της από την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος «Δόκτωρ Ζιβάγκο».
Ξεκίνησε να τραγουδάει σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1986, στα δεκάξι της, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσικής «Tremplin de Bruxelles» και κυκλοφόρησε το πρώτο της 45άρι, με δύο τραγούδια: «L’Aziza est en pleurs» και «Il y avait».
Η Λάρα Φαμπιάν πραγματοποιεί εμφανίσεις σε πολύ σημαντικά θέατρα σε όλον τον κόσμο και οι παραστάσεις της είναι πάντα sold out.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια