Κ. Μίχαλος: «Το θετικό μήνυμα της ΔΕΘ»

Η σύγκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το πού πρέπει να βαδίσει η οικονομία είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα

296

Αν επέλεγε κανείς το κυριότερο θετικό μήνυμα που ανέδειξε η φετινή ΔΕΘ, θα ήταν σίγουρα η πρωτοφανής σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ως προς τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, όπου είχαμε συνηθίσει να ακούμε κατά κύριο λόγο εξαγγελίες για την αναδιανομή ενός όλο και λιγότερου εθνικού πλούτου, φέτος τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο αυτός ο εθνικός πλούτος μπορεί να αυξηθεί.

Και οι δύο επέλεξαν μεν να παρουσιάσουν ένα θετικό αφήγημα, απέφυγαν όμως τις μεγαλόστομες υποσχέσεις και υποστήριξαν, ουσιαστικά, αυτό που η αγορά επισημαίνει εδώ και χρόνια: ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τη μέγγενη των μνημονίων και πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και χωρίς την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, κυρίως από το εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας μια ευπρόσδεκτη στροφή στον ρεαλισμό, ανέδειξε σε κυβερνητική προτεραιότητα την προσέλκυση και τη διευκόλυνση σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης  –πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση, που θέλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πλειοδοτεί σε υποσχέσεις για κοινωνικές παροχές – υποστήριξε ότι μια πολιτική αλληλεγγύης πρέπει να ξεκινά από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Τόλμησε μάλιστα να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η σύγκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το πού πρέπει να βαδίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια είναι σαφώς ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, πέρα από τα λόγια, χρειάζονται και πράξεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου  –σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ–  οι επενδύσεις κατρακυλούν.

Αυτό που αναμένει τώρα ο επιχειρηματικός κόσμος από την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των εμποδίων που αποτρέπουν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα, που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τώρα υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα, ώστε η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως, χωρίς καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές για μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, για ένα σαφές και απλούστερο κανονιστικό περιβάλλον σχετικά με τις επενδύσεις, για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, για μια σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες της οικονομίας της γνώσης.

Αν η κυβέρνηση δραστηριοποιηθεί σε αυτά τα ζητήματα γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά, η οικονομία θα μπορέσει να βγει από το τέλμα μια ώρα αρχύτερα. Αν αποτύχει, η πρόκληση θα περάσει στους επόμενους. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που πρέπει ακολουθήσει η χώρα είναι πλέον ξεκάθαρος. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, με έργα και όχι με λόγια, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η λύτρωση από τα μνημόνια και  –κυρίως– η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια