Κρίσιμες διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup: Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα – Λε Μερ

349

Τα τελευταία της χαρτιά για να πετύχει μία συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, παίζει η ελληνική κυβέρνηση αυτό το τριήμερο. Στόχος είναι υπάρξει μία λύση, που να δίνει την αίσθηση ότι γίνονται βήματα στο μέτωπο ελάφρυνσης του χρέους και να έχει η απόφαση μία διατύπωση, η οποία να ανοίγει το δρόμο για τη σύντομη ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου για τέτοια παράθυρα, την ώρα που και το ΔΝΤ μοιάζει να συμβιβάζεται με την «μετέωρη» συμβιβαστική λύση που προωθεί η γερμανική πλευρά και εγκαταλείπει τις πιέσεις προς τους ευρωπαίους για μία σαφή διευθέτηση του ζητήματος.

Κατά τα φαινόμενα η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει στην άκρη τις «απειλές» ότι εάν στο Eurogroup δεν υπάρξει μία ικανοποιητική λύση θα οδηγήσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίουκαι ρίχνει όλο το βάρος της στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα προσφύγει μόνο εάν η συμφωνία που της «προσφερθεί» στις 15 Ιουνίου είναι χειρότερη κι από εκείνη που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε δύο μέτωπα:

-Πρώτον στην αξιοποίηση της γαλλικής πρότασης που εισάγει την ιδέα για δημιουργία ενός μηχανισμού που θα προβλέπει «ρήτρα ανάπτυξης» στον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους, ώστε να μην επιβαρύνεται η οικονομία, όταν δεν επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι, αλλά να μένει δημοσιονομικός χώρος για πολιτικές ανάπτυξης.

-Και δεύτερον στην εκπόνηση ενός αναπτυξιακού πλάνου, που θα υποβοηθήσει την ανάκαμψη, μέσω της οποίας θα επιχειρεί να υλοποιηθεί ο στόχος για έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερα κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επαφές που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Με δηλώσεις του (στην Καθημερινή) ο κ. Λε Μερ τόνισε ότι «στόχος μου είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική, σταθερότητα και ανάπτυξη».

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται και στη συμμαχία με την Κομισιόν, η οποία φαίνεται να πιέζει τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα βήμα πίσω.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τους δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις τους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τηρήσεις τις δικές της.

Πάντως η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θέλει διακαώς επίλυση του προβλήματος τώρα με έναν εύσχημο συμβιβασμό όμως, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια