Κλείσιμο της αξιολόγησης προεξοφλεί η αγορά ομολόγων

919

Μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατεγράφτηκε την Παρασκευή στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup με τους επενδυτές να προεξοφλούν κλείσιμο της αξιολόγησης.

 Η αγορά ερμήνευσε με θετικό τρόπο την άμεση νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, παρά τις ανακοινώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κριστίν Λαγκάρντ ότι οποιαδήποτε λύση για το χρέος δεν θα είναι «μπροστοβαρής.

Μάλιστα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν (σημειωτέον ότι οι τιμές των τίτλων ανεβαίνουν όταν οι αποδόσεις υποχωρούν) παρά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα στενεύει.

  • Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 9,7%, έναντι 10,9% την Πέμπτη.
  • Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 9,05%, έναντι 10,3% την Πέμπτη.
  • Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 8,4%, έναντι 8,8% την Πέμπτη.
  • Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 8,3%, έναντι 8,6% την Πέμπτη.
  • Η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 7,7%, έναντι 8,09% % την Πέμπτη.

Συνήθως, τα ομόλογα με μακρινή ληκτότητα έχουν υψηλότερη απόδοση (δηλαδή, τα βραχυχρόνια επιτόκια είναι χαμηλότερα από τα μακροχρόνια επιτόκια) και η καμπύλη είναι ανοδικής κλίσης. Αυτό, δικαιολογείται από το γεγονός ότι, τα βραχυχρόνια αξιόγραφα είναι λιγότερο επικίνδυνα από ότι τα μακροχρόνιας λήξης αξιόγραφα. Ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση τα αξιόγραφα βραχυχρόνιας ληκτότητας έχουν υψηλότερη απόδοση από τα μακροχρόνια, ήτοι η καμπύλη αποδόσεων είναι αντεστραμμένη (reverted), καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμους κινδύνους.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ