«Καμπανάκια» ΔΝΤ στην Πορτογαλία

373

Η Πορτογαλία δεν φαίνεται ότι πρόλαβε να απολαύσει τον αέρα «εκτός μνημονίου» και ήδη τα καμπανάκια διαδέχονται το ένα το άλλο.

Νέα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία ζητεί το ΔΝΤ, προειδοποιώντας πως εάν δεν το κάνει θα δυσκολευτεί να επιτύχει φέτος τους «φιλόδοξους» δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ελάχιστες εβδομάδες μετά την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών της χώρας ότι πασχίζουν να αποτρέψουν ένα νέο αίτημα ένταξης της Πορτογαλίας σε μηχανισμό στήριξης.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα» επισημαίνει το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου που διεξήγαγε μετά την έξοδο της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2014, από το διεθνές πρόγραμμα αρωγής.

Ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, αφού το 2015 είχε φθάσει το 4,4%, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι το έλλειμμα θα πλησιάσει το 3%.

Μολονότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο είναι συνολικά σύμφωνη με τις προβλέψεις, η αδύναμη ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, εκτιμά το ΔΝΤ.

Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απηχεί έτσι τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα και πάλι από την Πορτογαλία να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ), κάτι που απορρίπτει έως τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια