Κίνα: Συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ στο περιθώριο του G20

688

«Εποικοδομητική συζήτηση» είχαν στην Κίνα στο περιθώριο της συνόδου του G20, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η συνάντησή τους ήταν η πρώτη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν η Άγκυρα ισχυρίστηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε το γεγονός αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά.

«Συζήτησαν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας (για τη μετανάστευση) και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αλλά δεν έκανε γνωστό αν οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις αυτές στη βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αφότου το κοινοβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο μια απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις, όμως ένας Γερμανός βουλευτής είπε το Σάββατο πως περιμένει ότι το θέμα θα διευθετηθεί αυτή την εβδομάδα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια