«Ισορροπούν» οι εισηγμένες

Γύρισαν σε κέρδη πολλές εταιρείες στο πρώτο εξάμηνο - Οι λόγοι, οι πρωταγωνιστές, ο ρόλος των τραπεζών, τα capital controls και η επόμενη μέρα για το Χ.Α.

710

Η πρώτη ανάγνωση για τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργούνται ελπίδες για σημαντική ανατροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ, πολλές εταιρείες κατάφεραν στο πρώτο εξάμηνο του έτους να γυρίσουν σε κέρδη. Ωστόσο η τελική εικόνα θα έρθει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του έτους.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι οι εισηγμένες που κατάφεραν να αυξήσεις την κερδοφορία τους ή να περάσουν σε κέρδη, έμαθαν να ζουν χωρίς τραπεζική ρευστότητα, εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των μικρών ή αδύναμων εταιριών στην διάρκεια της πολυετούς ύφεσης αποκτώντας υγιή μερίδια αγοράς.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αυξητικό αποτέλεσμα στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου.

Οι επισφάλειες του Μαρινόπουλου χαμήλωσαν το τελικό αποτέλεσμα κατά 35 εκατ. ευρώ, η καταγραφή έκτακτου εξόδου στην ΔΕΗ είχε επίπτωση 48,3 εκατ. ευρώ στα προ φόρων μεγέθη της, οι απομειώσεις στους δύο κατασκευαστικούς ομίλους είχαν αρνητική επίδραση 37 εκατ. ευρώ στην προ φόρων κερδοφορία τους.

Η λειτουργική κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 4,8% αντανακλώντας βελτίωση στα οργανικά περιθώρια φθάνοντας στο 13,26% (από 11,97% πέρυσι) και είναι το υψηλότερο μέγεθος που έχει παρατηρηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Τι επηρέασε το εξάμηνο

Πέρα από τα έκτακτα του Μαρινόπουλου και τις πωλήσεις ομολόγων και συμμετοχών από τις τράπεζες οι τάσεις επηρεάστηκαν και από μια σειρά άλλων εποχικών διακυμάνσεων. Συνοπτικά οι βασικές παράμετροι που επηρέασαν τα αποτελέσματα ήταν οι εξής:

-Ενεργειακό κόστος: Το χαμηλότερο κόστος καυσίμων διατήρησε την ζήτηση για καύσιμα κίνησης σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ μείωσε το μικτό κόστος σε εταιρίες που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή τους (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ακτοπλοΐα, Μεταφορές κλπ).
-Η καλή εικόνα των τουριστικών αφίξεων και η διατήρηση τους στα ιστορικά υψηλά είχε θετική επίδραση στα μεγέθη όσων εταιριών έχουν έκθεση στο τουριστικό εισόδημα.
-Η επιβράδυνση της ύφεσης σε κλάδους της λιανικής (αυτοκίνητα, ένδυση, έπιπλα) βελτίωσε το λειτουργικό αποτέλεσμα σε επιμέρους εταιρίες αυτών των κλάδων.
– Περιορισμοί κεφαλαίου: στην ουσία οι δύο χρήσεις είναι μη συγκρίσιμες για τον κλάδο του εμπορίου που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες επιδράσεις καθώς το α’ εξάμηνο του 2015 δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος παράγοντας. Ωστόσο η προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα έδειξε ότι έγινε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
– Φόροι: Είχαν αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση.

Οι πρωταγωνιστές

Μετά από αρκετά τρίμηνα υψηλής προβλεψιμότητας οι θετικές εκπλήξεις επανήλθαν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Στους διακριθέντες συγκαταλέγονται οι FFGroup, Motoroil, Coca-Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η κερδοφορία του ΟΤΕ, της Intralot μετά από εταιρικούς μετασχηματισμούς του ΟΠΑΠ επηρεασμένη από την αύξηση του φόρου μικτών κερδών ενώ η Καρέλιας συνέχισε την ανοδική της πορεία σε όλες τις γραμμές των κερδών της.

Σε μεσαίου μεγέθους εταιρίες ξεχωρίζουν για την ποιοτική και δυναμική εικόνα τα αποτελέσματα των Σαράντη, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Quest, Kleeman, ΑΒΑΞ, Ευρωπαική Πίστη, Μινωικές Γραμμες, ΑΒΑΞ και ΕΥΔΑΠ.

Οι τράπεζες και οι κινήσεις τους εν μέσω capital controls

Οι τράπεζες έχουν σταθεροποιήσει την εικόνα του ισολογισμού τους χωρίς να έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες μείωσης του κόστους λειτουργίας τους. Ακόμα οι εθελούσιες που έχουν κοστολογηθεί πέρυσι δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο ELA βρίσκεται στα 49 δις ευρώ και οι πιστωτικές προβλέψεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά με αντίστοιχα υψηλές καλύψεις.

Αν και οι τράπεζες δεν αναμένεται να επανακάμψουν στις χορηγήσεις άμεσα, η εμφάνιση κερδών στους ισολογισμούς τους και ειδικά η σταθεροποίηση των προ προβλέψεων αποτελεσμάτων θα αυξήσει το βαθμό εμπιστοσύνης συμβάλλοντας στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων. Αν μάλιστα υπάρξει εκ νέου χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι εισροές ενδέχεται να αποκτήσουν μια πιο σταθερή συχνότητα η οποία μέσα στο 2016 ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια