Ινστιτούτο Bruegel: Πιθανό το τέταρτο μνημόνιο

288

Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Zsolt Darvas, εξέφρασε από το βήμα συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη την εκτίμηση του ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο. Κι αυτό καθώς δε θα καταφέρει να βγει στις αγορές ούτε το 2018.

«Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο εάν η χώρα επιστρέψει στην αγορά δανεισμού στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά θα μπορούσε να είναι βιώσιμο εάν η προνομιακή χρηματοδότηση του ΕΜΣ συνεχιστεί μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε πάντως ο κ. Darvas, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η πάγια συμβουλή του Bruegel προς τους θεσμούς είναι να «δοθεί ελπίδα» στην Ελλάδα, με τη μορφή καθυστέρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής με την επίτευξη ενός στόχου του 2,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος και να υιοθετηθούν διάφορα μέτρα προκειμένου να απομειωθεί το βάρος του χρέους, προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των επίσημων δανειστών της.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια