Ινστιτούτο Κ. Καραμανλής: Επιτυχημένη η πρώτη εκδήλωση του επιμορφωτικού προγράμματος «Διάλογοι πολιτών»

453

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ή πρώτη εκδήλωση του επιμορφωτικού προγράμματος «Διάλογοι Πολιτών» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Οι «Διάλογοι Πολιτών» αποτελούν το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου που απευθύνεται άμεσα στους πολίτες, ασχέτως ιδεολογικής ή κομματικής προέλευσης, και στόχο έχει να παράξει υψηλής ποιότητας συζητήσεις γύρω από την σημασία της ιδιότητας του πολίτη στη σύγχρονη εποχή, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και αντικείμενο της εκδήλωσης «Γνωρίζοντας την Οικονομία-Διαλύοντας τους Μύθους» ήταν να τονιστεί η ανάγκη για την άμεση αντιμετώπιση του οικονομικού αναλφαβητισμού, της άγνοιας δηλαδή των πολιτών γύρω από βασικούς οικονομικούς όρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στην ρίζα του ο λαϊκισμός και οι μύθοι που συγκαλύπτουν την πραγματικότητα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη κ. Φώτη Παπαθανασίου και στην συνέχεια η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Ρόδη Κράτσα άνοιξε την συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής παιδείας στους πολίτες ξεκινώντας από νεαρή ηλικία και εντάσσοντας την και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Στον χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα «του διαλόγου μεταξύ μας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε από το οικονομικό και κοινωνικό τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει». Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεχωρίσει ο μύθος από την αλήθεια και ο λαϊκισμός από την πραγματικότητα σε ζητήματα οικονομικής φύσεως που κατακλύζουν την καθημερινότητα του πολίτη και που αφορούν άμεσα τόσον αυτόν όσο και τις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των καθηγητών Αριστείδη Χατζή, Νικόλαο Φίλιππα και Μιχάλη Αργυρού, οι οποίοι ανέλυσαν,  ο καθένας από την δική του σκοπιά, την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του πολίτη γύρω από βασικούς οικονομικούς όρους αλλά και την υποχρέωση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να εντοπίζει τις σωστές πηγές ενημέρωσης του. Παράλληλα παρουσιάστηκαν βασικοί ποιοτικοί και οικονομικοί δείκτες που οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν καθώς και οι προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια, προκλήσεις διεθνούς χαρακτήρα αλλά καθολικής επιρροής σε οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος και άνοιξε την συζήτηση στους παριστάμενους πολίτες αναπτύσσοντας έτσι έναν γόνιμο διάλογο με χρήσιμα  συμπεράσματα. Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε ο συντονιστής επιμόρφωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας Όμηρος Τσάπαλος.

Οι Διάλογοι Πολιτών πρόκειται να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα με αντικείμενα συζήτησης που άπτονται των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των πολιτών σε μια διαρκώς απαιτητική και εξελισσόμενη εποχή.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια