Θ. Φωτίου: «Δεν θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα»

Η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλάει στην «axianews»

325

Οι εκλογές δεν είναι λύση την ώρα που η οικονομία ανακάμπτει, υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προσθέτoντας ότι σε αυτή την επιζήμια προοπτική επενδύει η Ν.Δ.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

Η κυρία Φωτίου τονίζει πως δεν θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα και δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια μνημονιακή υποχρέωση στη γ’ αξιολόγηση, ενώ καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υιοθετεί τα «τρομοκρατικά πρωτοσέλιδα» που κυκλοφορούν… Επίσης, αναφέρεται στον νέο ΟΓΑ, ο οποίος και θα υλοποιήσει αιτήματα ζωτικά του κινήματος των ΑμεΑ.   

 Τι σημαίνει για εσάς ανάκαμψη και επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα;

Σημαίνει θέσεις εργασίας, παραγωγικές επενδύσεις, όχι αρπαχτές, και ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, με σταθερές σχέσεις εργασίας, με πλήρη απασχόληση, με εργατικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, καθώς και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 Η υπερφορολόγηση είναι ένα «αγκάθι» για την κυβέρνησή σας και μια μεγάλη πληγή για τους πολίτες .Πώς και πότε πιστεύετε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση;

Το φορολογικό σύστημα της χώρας δεν είναι δίκαιο. Επιβαρύνει υπερβολικά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ενώ τα υψηλά δεν φορολογούνται αναλογικά υψηλότερα και κυρίως φοροδιαφεύγουν. Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Πιστεύω ότι όσο η χώρα θα αποδεσμεύεται από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και την επιτροπεία αλλά και όσο θα επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, παράλληλα με τη σύσταση του περιουσιολογίου θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

 Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια. Αν το ΔΝΤ αξιώσει και νέα μέτρα θα τα δεχθείτε ή θα πάτε σε εκλογές;

Προετοιμαζόμαστε με επιστημονική και τεχνική επάρκεια για όλες τις υποχρεώσεις που έχει δεσμευτεί η χώρα. Η σοβαρότητα και οι επεξεργασίες μας έχουν αναγνωριστεί από τους δανειστές. Αν οι αξιώσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις της χώρας, θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν. Οι εκλογές σήμερα δεν είναι λύση. Την ώρα που η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρεί, εμφανίζονται επενδύσεις παραγωγικές κ.ο.κ. Φοβάμαι, όμως, πως κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύουν σ’ αυτή την προοπτική.

«Η κυβέρνηση αλλάζει ριζικά και θετικά την ποιότητα ζωής των ΑμεΑ»

Ο εξορθολογισμός στα κοινωνικά επιδόματα είναι προαπαιτούμενο της γ’ αξιολόγησης . Δεσμεύεστε ότι δεν θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στα κοινωνικά επιδόματα;

Άλλο εξορθολογισμός και άλλο κόψιμο επιδομάτων. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτές τις μέρες το μιντιακό τοπίο κυριαρχείται από τρομοκρατικά πρωτοσέλιδα: «Θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα». Εκλαμβάνω αυτά τα πρωτοσέλιδα ως αγωνιώδη επίκληση προς τους δανειστές να το ζητήσουν αυτό.

Καλώ τους συναδέλφους της Ν.Δ. να μην τα υιοθετούν διότι δεν έχουμε τέτοια μνημονική υποχρέωση στη γ’ αξιολόγηση. Δεν θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, μέσα από τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή απονομής όλων των κοινωνικών επιδομάτων, οι ανάπηροι θα δουν τις διαδικασίες για τα επιδόματα να επιταχύνονται και τους χρόνους αναμονής στα ΚΕΠΑ να μειώνονται.

Χωρίς γραφειοκρατία και φακέλους που πηγαινοέρχονται ατελείωτα. Με απλό και κοινό ηλεκτρονικό σύστημα τα ΚΕΠΑ και ο νέος ΟΓΑ θα υλοποιήσουν αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, όπως να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ και ο χρόνος απονομής του επιδόματος και να δίδονται όλα τα αναπηρικά επιδόματα την ίδια μέρα κάθε μήνα. Θα νομοθετήσουμε σύντομα αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων, κάτι που η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να κάνει τόσα χρόνια.

Γιατί δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να συνδέσει όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του κράτους. Ενώ σπατάλησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων του κράτους που δεν επικοινωνούν η μία με την άλλη.

Αυτά τελείωσαν μέσα σε λίγους μήνες με το ΚΕΑ. Η ΗΔΙΚΑ έκανε αυτή τη σύνδεση και τον σχεδιασμό, που εξοικονομεί χρόνο, καταργεί τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών, καταργεί τις πελατειακές σχέσεις, εξοικονομεί χρήμα στο Δημόσιο –χωρίς τις απολύσεις του κ. Μητσοτάκη– και αντιμετωπίζει με σεβασμό την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του πολίτη. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στον εξορθολογισμό και το κόψιμο, στη δική μας λογική.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια