Θ. Παπαθεοδώρου: «Διεκδικούμε η ΔΗ.ΣΥ. να είναι το δεύτερο κόμμα!»

O βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργός Παιδείας διαπιστώνει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη χώρα και ζητάει εκλογές

955

Την ανάγκη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τονίζει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργός, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με την επιζήμια και ασυνάρτητη πολιτική της κάνει ζημιά στον τόπο και το λαό που δεν αντέχει άλλες θυσίες.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

Σημειώνει δε πως στόχος είναι να σπάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., ώστε η ΔΗ.ΣΥ. να είναι το δεύτερο κόμμα και να διαμορφώσει προοδευτικές λύσεις, ενώ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να παίξουν τον καχεκτικό τρίτο πόλο των αδυναμιών του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη.

– Σας βρίσκει σύμφωνο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

– Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι μια επιλογή που βρίσκεται πάντα στα χέρια του πρωθυπουργού. Η σημερινή κυβέρνηση, με την επιζήμια και ασυνάρτητη πολιτική που ακολουθεί, έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα συσσώρευσε μεγαλύτερα και δυσβάστακτα φορολογικά βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού, αύξησε το δημόσιο χρέος, έτρωσε την αξιοπιστία της χώρας, βάθυνε τις κοινωνικές ανισότητες, φτωχοποίησε τους Έλληνες, πολέμησε τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις και υπονόμευσε το μέλλον των επόμενων γενεών με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα και οι οποίες εκτείνονται μέχρι και το 2060. Επομένως, όσο και αν πιστεύω βαθιά στην ανάγκη ολοκλήρωσης των συνταγματικά προβλεπόμενων κυβερνητικών θητειών, είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό μας. Μας πάει πίσω, ξοδεύοντας αλόγιστα τις θυσίες των πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Γιαυτό, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών τόσο στην κοινωνία, όσο και στη Βουλή. Αυτή η αλλαγή θα καταγραφεί στις εκλογές, όποτε τις επιλέξει ο κ. Τσίπρας. Στην προοπτική αυτών των εκλογών εμείς επιδιώκουμε τη στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. και ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευτεί για να μπορέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την επόμενη ημέρα των εκλογών να επιβάλει την εθνική συνεννόηση και να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

– Πώς βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά στο Ποτάμι;

– Η πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά σε όλες τις δυνάμεις του χώρου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εγγράφεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης και γενναίας πρωτοβουλίας που η ίδια έλαβε ήδη από την πρώτη εκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος το καλοκαίρι του 2015. Έτσι δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αρχικά με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, και αργότερα με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Επιτροπή Διαλόγου με το Ποτάμι. Επανειλημμένες ήταν και οι συναντήσεις της προέδρου με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Σήμερα και για το επόμενο χρονικό διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη δυναμική που έχει αναπτύξει είναι στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων τόσο με την εκλογή του/της επικεφαλής τον Οκτώβριο όσο και με το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα τον Δεκέμβριο. Επομένως, τώρα είναι η ώρα της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και ταυτόχρονα η ώρα της ενότητας, της διεύρυνσης και της ανανέωσης, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και με στόχο να αλλάξει πορεία η χώρα.

 – Πιστεύετε ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα καταφέρουν να φέρουν κοντά τους ψηφοφόρους τους, ο καθένας χωριστά;

 – Από την ενότητα του χώρου, τη συμμετοχή και την υποστήριξη των πολιτών θα κριθεί το εγχείρημα και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Τα μέχρι τώρα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά. Η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά αντανακλάται στην κοινωνία, από την οποία τελικά αντλεί τη δύναμή της. Σημασία έχει ότι οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν μια συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη της οικονομίας, τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και το μέλλον της χώρας. Αυτό θα είναι και το πολιτικό περιεχόμενο της υποψηφιότητας όσων το αποφασίσουν για τη θέση του επικεφαλής του νέου φορέα.

– Σε τι διαφοροποιείται η ΔΗ.ΣΥ. από το παλιό ΠΑΣΟΚ;

– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δημιουργήθηκε για να ενώσει και να εκφράσει τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της Οικολογίας και να σηματοδοτήσει την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και το πέρασμα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Με κορμό το ΠΑΣΟΚ –ήταν άλλωστε απόφαση του συνεδρίου του το 2015– και με όλες τις άλλες δυνάμεις του χώρου σε ισότιμη βάση διεκδικούμε σήμερα μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

– Είναι θετική εξέλιξη η πληθώρα υποψηφίων για τη θέση του προέδρου;

– Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα. Αλλά οι μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν δικαιώνουν απόλυτα την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να δρομολογήσει η ίδια τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση, από την κοινωνία, με ανοιχτά μητρώα. Είμαι σίγουρος ότι η συμμετοχή της διευρυμένης κοινωνικής βάσης της παράταξης στην εκλογική διαδικασία είναι εκείνη που θα αναδείξει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων. Σε αυτή την προοπτική καταγράφονται και οι υποψηφιότητες των Γ. Καμίνη, Γ. Ραγκούση όπως και οι άλλες που ενδεχομένως υποβληθούν το επόμενο διάστημα. Η διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της παράταξης είναι ο στόχος, το σχέδιο για την Ελλάδα, καθώς και ο διάλογος στην κοινωνία των πολιτικών θέσεων και των προτάσεων των υποψηφίων. Από τη νέα αυτή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει η νέα ηγεσία του κόμματος και η νίκη στις επόμενες εκλογές, για τη νέα αλλαγή!

 

«Να σπάσει ο διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ»

– Αν η χώρα μετά τις εκλογές έχει ξανά ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, τι θα επιλέξετε: ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.;

– Καταλαβαίνετε απ’ αυτά που σας ανέφερα ήδη ότι εμείς δεν αρκούμαστε στον ρόλο ενός καχεκτικού τρίτου πόλου – συμπληρώματος των κυβερνητικών αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναντίστοιχο με την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και επίσης αναντίστοιχο με την ιστορική διαδρομή της παράταξης. Επιδιώκουμε να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να εκφράσουμε πολιτικά και εκλογικά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα που είναι πλειοψηφικό στην κοινωνία. Γιαυτό διεκδικούμε να είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη το δεύτερο κόμμα, για να διαμορφώσει προοδευτικές λύσεις. Ο διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. θα σπάσει στις επόμενες εκλογές. Για να πορευθεί η χώρα με σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να ανακτήσει την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια