Η NASA ανακοίνωσε την εύρεση 1.284 εξωπλανητών

430

Εννιά πλανήτες από τους 1.284 που βρέθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, και μάλιστα μπορούν να θεωρηθούν και κατοικήσιμοι.

Είναι από τους μεγαλύτερους αριθμούς πλανητών που έχει ανακαλυφθεί μαζικά. Και σχεδόν διπλασιάζει τον επιβεβαιωμένο αριθμό εξωπλανητών στο Σύμπαν, σύμφωνα με το Science Alert.

kepler

«Πριν το Κέπλερ φύγει για την αποστολή του, δεν γνωρίζαμε εάν οι εξωπλανήτες είναι ήταν σπάνιοι ή κοινοί στο γαλαξία μας. Από το τηλεσκόπιο και την ερευνητική κοινότητα, πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες, παρά αστέρια, εκεί έξω», αναφέρει ο Πωλ Χέρτζ (Paul Hertz) διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA.

Από το 2009, όταν η διαστημική υπηρεσία έστειλε σε αποστολή το τηλεσκόπιο, μέχρι και σήμερα, το Kepler ήταν ένας πολυάσχολος εξερευνητής του διαστήματος. Ο στόχος του είναι να επιβιώσει στο άγνωστο και να ανακαλύψει πόσα αστέρια υπάρχουν στο γαλαξία μας και πόσοι κατοικήσιμοι πλανήτες.

Οι εξωπλανήτες ή οι πλανήτες που επηρεάζονται από άλλα αστέρια, είναι περίπου μια ντουζίνα. Ωστόσο, το Κέπλερ κάνει πολλά περισσότερα ταξίδια για να επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και κατοικήσιμοι. Πέρυσι, η αποστολή του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός σώματος που κινείται γύρω από τον ήλιο και σύμφωνα με τη NASA, είναι ένας πλανήτης «ξάδελφος» της Γης.

Το 2012 και κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής του, το Κέπλερ ερεύνησε περίπου 5.000 πλανήτες! Και δύο χρόνια αργότερα, η διαστημική υπηρεσία έδωσε και μία ακόμη αποστολή στο τηλεσκόπιο. Να ερευνά εξωπλανήτες, τα νέα αστέρια και άλλα διαστημικά αντικείμενα.

Οι πρώτες ενδείξεις ενός συστήματος πλανητών, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, είχαν αποτυπωθεί στις πλάκες των τηλεσκοπίων, πριν από έναν αιώνα, ωστόσο οι αστρονόμοι δεν το αντιλήφθηκαν παρά μόλις πριν λίγες μέρες.

Η… ανακάλυψη έγινε από τον Τζέι Φαρίχι του University College του Λονδίνου και από τον διευθυντή του ίδιου αστεροσκοπείου Τζον Μάλτσεϊ, ο οποίος παρατηρώντας μία εικόνα του 1917, που βρέθηκε στη συλλογή του Αστεροσκοπείου Κάρνεγκι, στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι σε αυτήν αποκαλύπτεται το ίχνος ενός εξωπλανητικού συστήματος.

Η αποτύπωση του εξωπλανητικού ίχνους είχε γίνει σε πλάκα όπου αποτυπωνόταν το φάσμα του φωτός του άστρου «βαν Μάανεν», ενός λευκού νάνου που είχε ανακαλυφθεί το 1917. Η τωρινή προσεκτική ανάλυση του φάσματος αποκάλυψε ότι ένα αντικείμενο (προφανώς ένας εξωπλανήτης) είχε παρεμβληθεί μεταξύ του εν λόγω άστρου και της Γης τότε.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια