Η «φούσκα» του bitcoin και οι επτά «διάδοχοί» του

Η δυναμική είσοδος των κρυπτονομισμάτων στην παγκόσμια αγορά

564
Bank Vault With Gold Shine.

Μετά από 8 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του bitcoin στην παγκόσμια αγορά, το διάσημο πλέον κρυπτονόμισμα έχει καταφέρει να καταγράψει μία ξέφρενη πορεία προς την κορυφή. Σε λιγότερο από τρεις μήνες το νόμισμα σκαρφάλωσε από τα 3.000 δολάρια στα 10.000 δολάρια για να σπάσει πριν από μερικές μέρες το ορόσημο των 17.000 δολαρίων και να αγγίξει για λίγο τα 19.000 δολάρια στο Coinbase, την ιστοσελίδα ψηφιακού συναλλάγματος, εκτοξεύοντας τη ζήτησή του στα ύψη παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών περί ψηφιακής «φούσκας».

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Όμως τα ερωτήματα παραμένουν. Τι ακριβώς είναι το bitcoin; Ποιος το ελέγχει; Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς είναι το Bitcoin είναι να σκεφτεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ξένο νόμισμα όπως π.χ. η βρετανική λίρα ή το δολάριο, με τη διαφορά ότι αυτό το ξένο νόμισμα είναι διεθνές.

Είναι το νόμισμα του διαδικτύου, το οποίο δεν ελέγχεται από πουθενά, ενώ γεννάται και υποστηρίζεται ηλεκτρονικά. Από εκεί και πέρα, όντας ένα ψηφιακό νόμισμα, δεν μπορεί καμμία κρατική εξουσία ή κεντρικό τραπεζικό σύστημα να το ελέγξει, με αποτέλεσμα τα κράτη να φοβούνται το συγκεκριμένο νόμισμα. Η επιτυχία του συστήματος ορίζεται από μαθηματικούς κανόνες και είναι ελεύθερο και αποκεντρωμένο.

 Τέσσερεις λόγοι που παραπέμπουν σε… φούσκα

Ιστορικές φούσκες αξιών όπως η… τουλιπομανία του 17ου αιώνα στην Ολλανδία, το όργιο με τις μετοχές της βρετανικής Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών στις αρχές του 18ου αιώνα και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία με τους τίτλους των εταιρειών Ιντερνετ (Dotcom) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 θυμίζει η πορεία του Bitcoin. Μετά την τρελή κούρσα που έχει καταγράψει το κρυπτονόμισμα πολλοί αναλυτές το χαρακτηρίζουν «φούσκα», ενώ υπάρχουν τέσσερις λόγοι γιατί όντως το νόμισμα θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη φούσκα:

  • Πρώτον, τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου εύκολο να αφήσουν το νόμισμα να εξελιχθεί, καθώς πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο, μη ελεγχόμενο σύστημα που δρα αποκλειστικά και μόνο στο Διαδίκτυο.
  • Δεύτερον, η αποκλειστική δράση του νομίσματος στο Διαδίκτυο το καθιστά βορά για τους χάκερ ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να κρίνεται ως μία εξαιρετικά επικίνδυνη επένδυση.
  • Τρίτον, τα Cryptocurrencies, ακριβώς λόγω της έλλειψης κανονιστικού πλαισίου, μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
  • Τέταρτον, το «κλειδί» της νομισματικής μορφής των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στην περιορισμένη προσφορά, οπότε όσο πιο δημοφιλή γίνονται, τόσο πιο πολλά πρόκειται να βγαίνουν. Και, λόγω της απουσίας κεντρικού μηχανισμού ελέγχου, κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη συνεχή αύξηση της κυκλοφορίας καινούργιων Cryptocurrencies, με αποτέλεσμα να παράγεται υπερβολική προσφορά.

 Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πιθανοί επενδυτές

Αν και το bitcoin έχει μεγάλη πιθανότητα να αποτελεί την νέα «φούσκα» του αιώνα τον οποίο διανύουμε, δεν είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα. Συγκεκριμένα υπάρχουν ακόμα επτά κρυπτονομίσματα, τα οποία οι πιθανοί επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν κάποια σημαντικά στοιχεία, σε περίπτωση που επενδύσουν σε ένα από αυτά.

 Litecoin (LTC)

H κεφαλαιοποίηση του LTX ανέρχεται στα 15,11 δισ. δολ., ενώ το 2017 εμφάνισε κέρδη 7.004%. Αν το bitcoin θεωρείται ο νέος χρυσός το Litecoin είναι το νέο ασήμι. Δημιουργήθηκε από τον Charlie Lee το 2011 και θεωρείται ως εναλλακτική του Bitcoin. Το όριο των νομισμάτων Litecoin που μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται στα 84 εκατομμύρια, έναντι του ορίου των 21 εκατομμυρίων στο Bitcoin.

Monero (XMR)

Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 5,3 δισ. δολ και το 2017 εμφάνισε κέρδη της τάξεως του 2.697%. Η γοητεία του Monero είναι η ανωνυμία που προσφέρει. Χρησιμοποιώντας το Monero, οι λεπτομέρειες των συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων του αποστολέα, του δέκτη και του ύψους της συναλλαγής, δεν μπορούν να βρεθούν. Υπάρχουν περίπου 15,5 εκατομμύρια νομίσματα Monero σε κυκλοφορία και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με το Bitcoin και το Litecoin, στην περίπτωση του Monero δεν υπάρχει κάποιος σταθερός αριθμός νομισμάτων που δύνανται να κυκλοφορούν στην αγορά.

 Neo

Το Neo έχει χαρακτηριστεί ως το «Ethereum της Κίνας», ενώ το 2017 κατάφερε να εμφανίσει κέρδη της τάξεως του 54.021%. Το Ethereum είναι το «νούμερο 2» κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin, από την άποψη κεφαλαιοποίησης, με την αξία του στα 61 δισ. δολ., επομένως το Neo έχει δρόμο μπροστά του. Στην αγορά κυκλοφορούν 65 εκατομμύρια νομίσματα Neo, σε σύνολο 100 εκατ. νομισμάτων που μπορούν να βρίσκονται σε κυκλοφορία.

 Cardano (Ada)

Το Cardano το 2017 εμφάνισε κέρδη της τάξεως του 1.528%, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για να ανταγωνιστεί το Ethereum. Βγήκε στην αγορά λίγους μήνες πριν και κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη, ενώ τον Νοέμβριο συμπεριελήφθη στο top 10 των κρυπτονομισμάτων, από την άποψη κεφαλαιοποίησης. Πίσω από το νόμισμα βρίσκεται ένα project που ξεκίνησε το 2015 και φέρει τον τίτλο του πρώτου δικτύου blockchain που βασίζεται σε μια «επιστημονική φιλοσοφία» και έχει δημιουργηθεί από ακαδημαϊκούς και μηχανικούς. Το όριο των νομισμάτων που μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται στα 45 δισ., ενώ τα νομίσματα Cardano που βρίσκονται σε κυκλοφορία, αγγίζουν τα 26 δισεκατομμύρια.

 Ripple (XRP)

Το XRP θεωρείται από πολλούς ως ο λογικός διάδοχος του Bitcoin. Η εταιρεία λογισμικού Ripple που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, συνεργάζεται με πάνω από 100 τράπεζες. Τα νομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχονται στα 38, 7 δισ., από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.

Iota (MIOTA)

Το Iota εμφάνισε κέρδη 446%. H μαγεία του βρίσκεται στο ότι δεν έχει προμήθεια, δεν βασίζεται σε blockchain και δεν χρειάζεται mining. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε χωρίς τη χρήση blockchain, αφού βασίζεται σε ένα δικό του σύστημα, το Tangle. Το μάξιμουμ των Iota που μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά είναι λίγο κάτω από τα 2,8 δισ., όσα δηλαδή βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία.

Bitcoin Cash

Το Bitcoin Cash εμφάνισαν κέρδη της τάξεως του 684% και είναι ένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για μια νέα version του Bitcoin. Στα μέσα Νοεμβρίου κατάφερε για λίγο να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το Ethereum και να καταστεί το δεύτερο πιο υπερτιμημένο κρυπτονόμισμα, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση. Στην αγορά κυκλοφορούν 16,8 εκατομμύρια νομίσματα Bitcoin Cash από το όριο των 21 εκατ.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια