Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη

Της Ζέτας Τζιώτη

675

 

Με σεβασμό και αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνδιοργανώνουν το Πρώτο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Ένα μουσικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και στη μουσική παρακαταθήκη του Μάρκου Βαμβακάρη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στη Σύρο από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η προβολή και η ανάδειξη της ρεμπέτικης μουσικής, καθώς και η επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής της αξίας. Όπως μας ενημέρωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου, Θωμαή Μενδρινού, το πρόγραμμα είναι πολυποίκιλο και περιλαμβάνει συναυλίες με τοπικούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα τη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, ντοκιμαντέρ, σεμινάρια πάνω στη λαϊκή μουσική και στο μπουζούκι και κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Ο ρεμπέτης Γιοβάν».

Εκθέσεις και συναυλίες

Δεν λείπουν και οι εκθέσεις παραδοσιακών λαϊκών οργάνων και πολλές άλλες εκδηλώσεις, κυρίως στην Άνω Σύρο αλλά και άλλες στην Πλατεία Μιαούλη και στο Θέατρο Απόλλων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Γιώργου Νταλάρα Rembetiko «Unplugged», η οποία αποτελεί αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, με ιδιαίτερη αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη.

Πατριάρχης του ρεμπέτικου

vamvakaris-suros
Ο Μάρκος Βαμβακάρης με το μπουζούκι του.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης θεωρείται ο πατριάρχης του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος με τα ηχογραφημένα τραγούδια του, τα οποία υπερβαίνουν τα 200 και αποτύπωναν τα βάσανα της φτώχειας, την απελπισία και τον αγώνα των ανθρώπων για αξιοπρεπή ζωή. Έκανε τότε την πρώτη ηχογράφηση με μπουζούκι στη Ελλάδα το 1932 με τίτλο «Εφουμέρναμε ένα βράδυ». Παρά το γεγονός ότι αμφέβαλλε για τη φωνή του τόλμησε να το τραγουδήσει ο ίδιος και ένας λαϊκός θρύλος γεννήθηκε… Μεγάλη επιτυχία της εποχής ήταν η «Φραγκοσυριανή», το 1935.

Έρεισμα για μελλοντικές δράσεις

Φιλοδοξία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει έρεισμα για μελλοντικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αναγνωρίζοντας τη σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού, οι διοργανωτές φιλοδοξούν να μυήσουν σε αυτήν τους νέους μας και να προβάλουν τουριστικά το νησί της Σύρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info:

Το πρόγραμμα του Πρώτου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου: http://www.syrosisland.gr/event/reb/

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια