Η. Πατλάκας: «Ο νέος προοδευτισμός θα εξαρτηθεί από τις επιλογές μας»

H ψήφος των πολιτών έχει τη δύναμη να καθορίσει τις επιλογές του μέλλοντος

338

Από το 1974 ο προοδευτισμός στην Ελλάδα εκφράστηκε κατά βάση από το ΠΑΣΟΚ, ένα λαϊκό κίνημα με ριζοσπαστικό λόγο και σαφή θέση απέναντι στη συντήρηση. Χάρη στο ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα γνώρισε την πολυπληθέστερη και πιο δυναμική ομάδα πολιτών, τη μεσαία τάξη.

Γράφει ο Ηλίας Πατλάκας, υπεύθυνος επικοινωνίας του Γιάννη Ραγκούση

Οι προοδευτικοί πάλεψαν ώστε οι Έλληνες να έχουν το δικό τους κοινωνικό κράτος, με σύγχρονα πανεπιστήμια, δημόσια υγεία και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ο προοδευτικός χώρος μιλούσε για το δικαίωμα στην ευκαιρία και την ευτυχία όταν η συντήρηση έκλεινε το μάτι στα κλειστά οικονομικά συστήματα και την κρατική βία. Με πολλούς αγώνες και δουλειά η Ελλάδα έγινε η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη γειτονιά της.
Δυστυχώς, όμως, καθώς οι δεκαετίες περνούσαν στους κόλπους του προοδευτικού χώρου και του ΠΑΣΟΚ βρήκαν στέγη στοιχεία ενός παρασιτικού και κρατικιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που πρόδωσε το προοδευτικό όραμα και κράτησε τη χώρα πίσω.

Η κατάρρευση του πανίσχυρου για δεκαετίες εκφραστή προόδου, του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τον χώρο σε μια περίοδο πολυδιάσπασης και αναστοχασμού. Η περίοδος αυτή, όμως, σήμερα τελειώνει. Οι προοδευτικές ιδέες κυριαρχούν ξανά στις τέχνες και στον πολιτισμό, τις συζητήσεις των πολιτών, το διαδίκτυο. Ο προοδευτισμός ανθεί ως αντίδραση στην ρητορική του απομονωτισμού, των διακρίσεων και του παγκόσμιου φόβου.

Οι νέοι σήμερα είναι κοινωνικά προοδευτικοί και φιλελεύθεροι. Η ενσωμάτωση των μεταναστών και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η αποστροφή στον μισαλλόδοξο λόγο, η αναγνώριση της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης και οι ίσες ευκαιρίες είναι αξίες της σιωπηρής πλειοψηφίας. Οι μεγαλύτεροι συμπεραίνουν ότι ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο δεν μπορεί να σταθεί σε μια διεθνοποιημένη οικονομία. Η γενιά της εργασίας βλέπει μια παρέα «παιδιών χωρίς όραμα» να τη ληστεύει επιβάλλοντας παράλογους φόρους.

Πώς πρέπει, όμως, να φτιαχτεί η νέα παράταξη για να είναι πραγματικά προοδευτική και να υπηρετεί τη χώρα; Κατά τη γνώμη μου, πάνω σε 3 άξονες, όπως τους έχει περιγράψει ο Γιάννης Ραγκούσης.

Πρώτον, χρειαζόμαστε μια ριζικά νέα ατζέντα επικεντρωμένη στις παραγωγικές δυνάμεις και τους νέους. Η Ελλάδα βασίζεται στις ηλικίες της παραγωγής, μέσα από τις οποίες μπορεί μόνο να προσελκύσει νέο πλούτο και να τροφοδοτήσει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλους. Δεύτερον, πρέπει να θεσμοθετήσουμε την ανανέωση. Ο νέος προοδευτικός φορέας δεν μπορεί να εκπροσωπείται από «αιώνιους» πολιτικούς. Η πρόταση να μην τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια όσοι έχουν υπηρετήσει πάνω από 12 χρόνια ως βουλευτές ή 8 χρόνια ως υπουργοί είναι ριζοσπαστική και πλήρως εναρμονισμένη με τις ανάγκες της νέας εποχής. Τρίτον, αναγκαία προϋπόθεση είναι η απεξάρτηση του πολιτικού μας χώρου από τη συντήρηση. Ο νέος προοδευτικός φορέας δεν μπορεί να λειτουργεί ως κυβερνητικό συμπλήρωμα είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πάνου Καμμένου.

Κλείνοντας, αντί επιλόγου, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στη γενιά μου που παρακολουθεί αλλά επιλέγει να μη συμμετέχει:

Βλέπουμε και καταλαβαίνουμε πράγματα που οι γονείς μας δεν μπορούν να καταλάβουν. Αυτό δεν είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη. Είναι αποτέλεσμα προοδευτικών επιλογών του παρελθόντος. Κι εμείς σήμερα με την ψήφο μας έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις επιλογές του μέλλοντός μας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια