Η Ουκρανία νίκησε στη Eurovision – Το “χτύπημα” στη Ρωσία και το νόημα του τραγουδιού που συγκίνησε την Ευρώπη

  648

  Η Ουκρανία κέρδισε την Ρωσία στον χθεσινοβραδυνό 61ο διαγωνισμό…
  της Eurovision 2016, με την Ελλάδα να λείπει για πρώτη φορά στα χρονικά από τον τελικό και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν ακόμη περισσότερο… πολιτικό χρώμα στο αποτέλεσμα, “αναζωπυρώνωντας” την κόντρα για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία του Πούτιν.

  Το τραγούδι της Ουκρανίας είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, λόγω των μηνυμάτων του για την προσάρτηση της Κριμαίας και η βρετανική Daily Mail κάνει λόγο για την πιο… πολιτική Eurovision όλων των εποχών.

  Η τραγουδίστρια Jamala κατάφερε να κερδίσει τον υποψήφιο που εκπροσωπούσε την Ρωσία, Sergey Lazarev, ο οποίος εμφανίζονταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση.

  Το τραγούδι της, με τίτλο “1944” ήταν αφιερωμένο στην προγιαγιά της και αναφέρεται στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας, το 1940, από την Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν.

  Η νικήτρια του 61ου διαγωνισμού της Eurovision, JamalaΗ νικήτρια του 61ου διαγωνισμού της Eurovision, Jamala
  Η νικήτρια του 61ου διαγωνισμού της Eurovision, JamalaΗ νικήτρια του 61ου διαγωνισμού της Eurovision, Jamala
  Η 32χρονη εκπρόσωπος της Ουκρανίας, αποδεχόμενη το βραβείο, τόνισε: “Ξέρω ότι τραγουδάμε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη και στην πραγματικότητα πραγματικά θέλω να υπάρχει ειρήνη και αγάπη για όλους”.

  Το επίμαχο τραγούδι
  Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την τραγωδία που έζησε η προγιαγιά της, η οποία κοντά στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε ηλικία περίπου 25 ετών, ήταν μία από τους 240.000 Τατάρους που απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία. Η Nazylkhan απελάθηκε μαζί με τα πέντε παιδιά της, ένα από τα οποία δεν καάφερε να επιζήσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

  Και μόνο η “συνύπαρξη” Ρωσίας – Ουκρανίας στις πρώτες θέσεις των προγνωστικών, ήταν αρκετή για να φέρει στην επιφάνεια την πολιτική κόντρα των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι εδώ και δύο χρόνια “παγωμένες”.

  Και οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού “βοήθησαν” προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αναφέρουν:

  “When strangers are coming, they come to your house, they kill you all and say, ‘we’re not guilty, not guilty Where is your mind?
  Humanity cries, you think you are gods, but everyone dies, don’t swallow my soul, our souls”

  “Όταν έρχονται ξένοι, έρχονται στο σπίτι σου, σας σκοτώνουν όλους και λένε δεν είμαστε ένοχοι, δεν είμαστε ένοχοι
  Που είναι το μυαλό σου; Η ανθρωπότητα κλαίει, νομίζετε πως είστε Θεοί, αλλά όλοι πεθαίνουν, μην καταπίνεις την ψυχή μου, τις ψυχές μας”

  Η Jamala δήλωσε ακόμη πως ήθελε να κάνει ένα τραγούδι “για την προγιαγιά μου, Nazalkhan και τους χιλιάδες Τατάρους της Κριμαίας που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επιστρέψουν ξανά στην Κριμαία”.

   

  Στην ίδια Κατηγορία


  Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

  σχόλια