«Η οικογένεια στην οποία μεγαλώσαμε ευθύνεται για τις σχέσεις μας»

H γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Νοταρά με αφορμή το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Πριν χαράξει», μας μίλησε για τις ανθρώπινες σχέσεις και τον ρόλο της οικογένειας σε αυτές

754

Η Ιωάννα Νοταρά είναι μια συγγραφέας με ιδιαίτερη συγγραφική πορεία. Η θεματολογία των βιβλίων της αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, στον ρόλο της οικογένειας, καθώς και στο πώς ακόμα και οι ήσσονος σημασίας επιλογές μας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Τόσο καθοριστικό, που συχνά μας φαίνεται απίστευτη η έκβαση των πραγμάτων. Η συγγραφέας έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας, γεγονός που βοηθάει πολύ στην προσέγγιση των ηρώων της, κατά τέτοιον τρόπο που είναι επιβοηθητικός και για τον αναγνώστη. Μάχιμη στη δύσκολη καθημερινότητα, εργάστηκε ως υπεύθυνη πωλήσεων σε γνωστό ελβετικό οίκο κοσμημάτων και ρολογιών για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή.

Συνέντευξη στην Ζέτα Τζιώτη

Η προσωπικότητα της Ιωάννας και η ενδιαφέρουσα, αναλυτική ματιά με την οποία προσεγγίζει τους ήρωες και τις καταστάσεις δημιουργούν μια ιδιαίτερη διάθεση στον αναγνώστη να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πλοκής του βιβλίου και κάποιες φορές να εντοπίσει ομοιότητές του με τους συγγραφικούς ήρωες. Οι «Χαμένες αγάπες», «Στη σκιά του πάθους», «Ψηλά τα χέρια, σ’ αγαπώ» και «Μια συγγνώμη για την Εύα» είναι τα μυθιστορήματα που την κατέστησαν γνωστή στο αναγνωστικό κοινό. Με το βιβλίο με τίτλο «Πριν χαράξει» εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τις εκδόσεις Διόπτρα. Συναντήσαμε την Ιωάννα Νοταρά και μας απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις μας.

– Κυρία Νοταρά, διαβάσαμε ότι το νέο σας βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Πριν χαράξει» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα. Είναι η ιστορία μιας παιδικής σας φίλης που θαυμάζετε. Θα θέλατε να μας πείτε πώς αισθάνεστε που γράψατε αυτή την ιστορία;

– Πράγματι, αυτό το πέμπτο μου βιβλίο στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Σε μεγάλο βαθμό αφορά στην περιπετειώδη πορεία μιας παιδικής μου φίλης, και χαίρομαι που με ρωτάτε πώς αισθάνομαι που έγραψα αυτή την ιστορία.

Ομολογώ λοιπόν πως όσο την έγραφα ξαναζούσα συναισθήματα και εικόνες που, δυστυχώς, δεν είναι όλες ευχάριστες. Κλείνοντας, ωστόσο, την ιστορία και διαβάζοντας τη δουλειά μου τελειωμένη πια, διέκρινα τα τόσα μηνύματα που υπάρχουν σ’ αυτή την αφήγηση. Κυρίως όμως κατάλαβα ότι πολλές μητέρες και κόρες θα βρουν τον εαυτό τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Επίσης, πρόκειται να δουν με πιο ρεαλιστική ματιά τη σχέση μάνας και κόρης. Κυρίως, δε, θα διακρίνουν, ελπίζω, τη δύναμη της αναμέτρησης με τον εαυτό μας, που κατά τη γνώμη μου είναι ίσως το πιο δύσκολο, αλλά και χρήσιμο, κομμάτι στην πορεία μας.

– Πώς οδηγηθήκατε να γράψετε ένα βιβλίο με τόσο έντονες οικογενειακές και κοινωνικές προεκτάσεις, που αφορούν την κάθε οικογένεια και ιδιαίτερα την κάθε γυναίκα;

– Δεν οδηγήθηκα τυχαία. Η οικογένεια και οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη Ελλάδα είναι η κύρια πηγή έμπνευσής μου. Σε όλα μου τα βιβλία βλέπετε, μέσα από τους ήρωες που πλάθω, τον ρόλο της οικογένειας στην πορεία της ζωής μας. Επίσης, και το κομφούζιο των ανθρώπινων σχέσεων, για το οποίο σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η ίδια η οικογένεια, από κει που ξεκινάμε δηλαδή.

Έχετε επιλέξει ως τίτλο του βιβλίου τον τίτλο «Πριν χαράξει». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και πως συσχετίζεται με το βιβλίο;

– Ο τίτλος, κατά τη γνώμη μου, έχει άμεση σχέση με την Ιστορία, επειδή πολλές από τις συγκλονιστικές ανατροπές της ηρωίδας μου συνέβησαν εκεί, γύρω στο χάραμα. Και οι αναμετρήσεις με τον εαυτό της άρχιζαν μες στη γαλήνη της νύχτας και τέλειωναν το ξημέρωμα. Το ερώτημα, όμως, είναι τι συνέβη τελικά στην περιπετειώδη πορεία της  Άννας, της ηρωίδας μου, λίγο πριν χαράξει; Δεν θα πω φυσικά περισσότερα, για να μη χαλάσω τη μαγεία της αγωνίας στους αναγνώστες.

Θεωρείτε σημαντική τη σχέση μητέρας-κόρης;

– Ναι, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη σχέση μητέρας-κόρης, ειδικά όταν υπάρχει και γιος στην οικογένεια.

Από την εμπειρία της συγγραφής αυτού του βιβλίου, τι σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και τι αισθάνεσαι εσύ ότι κέρδισες από αυτό ως συγγραφέας και ως άνθρωπος;

– Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν αρκετά σημεία, αλλά θα αναφερθώ στα τρία κυριότερα. Το πρώτο είναι η δυσκολία ή ίσως η ανικανότητα της μητέρας να εκφράσει την αγάπη της προς την κόρη. Το δεύτερο είναι η αυτοκαταστροφική πορεία της ηρωίδας. Το τρίτο, και το κυριότερο ίσως, είναι η γενναία αναμέτρηση της  Άννας με τον ίδιο της τον εαυτό. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτή η αναμέτρηση επέφερε και την πολυπόθητη λύτρωση… Αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης τελειώνοντας την ανάγνωση. Τι κέρδισα εγώ από τη συγγραφή αυτής της ιστορίας; Όταν το διάβασα αποστασιοποιημένα πια, εκτός του ότι συνειδητοποίησα το όφελος των μηνυμάτων που προανέφερα και… θαρρώ πως κοίταξα λίγο πιο προσεκτικά μέσα μου σε σχέση με τη δική μου οικογένεια.

prin-xaraksei


INFO

Τo νέο βιβλίο της Ιωάννας Νοταρά «Πριν χαράξει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια