Η νέα στρατηγική 4μηνου από τον Μητσοτάκη, που προεξοφλεί εκλογές Οκτώβριο…

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης - twitter: @ParisKourtzidis / e-mail: pariskourtzidis@gmail.com

773

Adtech AdΜετά την αποτυχημένη εκτίμηση των νέων δεδομένων, κατ’ επέκταση και τη μη εύστοχη ρητορική περί «εκλογών τώρα», όπως και τη λάθος στρατηγική που πόνταρε στο «μη κλείσιμο της αξιολόγησης» και σε «συζήτηση – ναυάγιο» για διευθέτηση του χρέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανασχεδιάζει τη νέα τακτική που θα ακολουθήσει από δω και στο εξής η ΝΔ με ορίζοντα 4μηνου.

Η αξιοποίηση του επόμενου χρονικού διαστήματος έχει ως στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία για την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, καθώς εκτιμάτε ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας περί τον Οκτώβριο θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τα όποια κέρδη θα έχει αποκομίσει από μια σειρά κινήσεων μετά τη συμφωνία.

Στη Συγγρού θεωρούν πλέον βέβαιη τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα στη σοσιαλδημοκρατία και δη τη μεθοδική και ταχεία μετάβαση του κυβερνώντος κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ειδικά μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό διεύρυνσης, αλλά και το συνέδριο – ορόσημο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

AdTech Ad

Ο καινούργιος στρατηγικός σχεδιασμός, λοιπόν, που μόλις επανασχεδιάστηκε από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στους εξής τρεις άξονες:

Πρώτον, στην ενίσχυση των διεθνών επαφών του προέδρου της ΝΔ, ώστε να «χτίσει» καλύτερες και πιο αξιόπιστες σχέσεις με τους ηγέτες του ΕΛΚ και όχι μόνο. Όπως καταγράφηκε τουλάχιστον στο εσωτερικό της Συγγρού, η ηγεσία του κόμματος δεν κατόρθωσε να έχει ούτε έγκαιρη, ούτε σωστή ενημέρωση, σχετικά με το τι θα έμελλε να επακολουθούσε στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται στο Παρίσι και την Τρίτη (17/5), όπου έχει προγραμματίσει μια σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Δεύτερον, στο άνοιγμα της ΝΔ προς την κοινωνία, επιλέγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις και συχνές επισκέψεις σε προάστια του λεκανοπεδίου αλλά και στην περιφέρεια και γενικώς όπου η ΝΔ έχει απολέσει το κοινωνικό της έρεισμα, προκειμένου έτσι να δημιουργηθεί «κοινωνικό ρεύμα» για την ανατροπή της κυβέρνησης, καθώς και την επικράτηση της γαλάζιας παράταξης με ποσοστά που θα μπορέσουν να της εξασφαλίσουν άνετη διακυβέρνηση.

Τρίτον, στη διεύρυνση και τις νέες πολιτικές συμμαχίες της ΝΔ, προκειμένου να λάβει χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος στο χώρο του μεταρρυθμιστικού και φιλελεύθερου κέντρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του νέου γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, μιλώντας σε συγκέντρωση των προέδρων των ΝΟΔΕ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, προέτρεψε τους πάντες να δουλέψουν σκληρά για την «πολιτική διεύρυνση» της παράταξης, σε επίπεδο κυρίως κοινωνίας.

Η αποστροφή της ομιλίας του ότι «η ΝΔ πρέπει να έρθει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει έναν και μόνο σκοπό, να μην αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων», υπήρξε ενδεικτική των προθέσεων.

Σ’ αυτό το επίπεδο, λοιπόν, πρόκειται να δοθεί και το κυριότερο βάρος από πλευράς Συγγρού, ενώ το θέμα της ένταξης ή και της συνεργασίας με πρόσωπα και δυνάμεις εκτός κόμματος, είτε από το πάλαι ποτέ (κυρίως σημιτικό) ΠΑΣΟΚ, τη Δράση, το Ποτάμι και τη Δημιουργία Ξανά, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης εκ νέου σε μεταγενέστερο χρόνο. Στην παρούσα φάση, μια τέτοιου είδους διεύρυνση έγινε ηλίου φαεινότερο πως πάμπολλοι δεν την βλέπουν με «καθόλου καλό μάτι», είτε αυτοί είναι κορυφαία και μικρομεσαία στελέχη, είτε απλοί οπαδοί και ψηφοφόροι από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια