Η ΜΙΤ προειδοποίησε για το πραξικόπημα στην Τουρκία

405

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για το πραξικόπημα έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η τούρκικη εφημερίδα «Hurriyet».

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, αναφέρει ότι η η MIT, δηλαδή η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας,  Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5:30, ο Φιντάν επισκέφτηκε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και έδωσε στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.Μισή ώρα αργότερα, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ συναντήθηκε με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ  και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας,  Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 6:30 το απόγευμα, μετά την  εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Ανάλογη ήταν η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων,  Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε αναγκαστικά νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια