Η ιστορική συμφωνία που χάνεται

Γυμνοί στ’ αγκάθια στο Eurogroup - Η δόση, η 2η αξιολόγηση, το χρέος και τα προαπαιτούμενα - Η ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, το ΤΧΣ, το Υπερταμείο, τα Δ.Σ. των τραπεζών

437
Πασαρέλα των διεθνών οίκων μόδας στο αεροδρόμιο της Αβάνας κι ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ… ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Οι Κουβανοί παραχώρησαν το αεροδρόμιό τους στη διαχείριση των Γάλλων κι εμείς παραδώσαμε το Ελληνικό ως καταυλισμό των μεταναστών.

 

Στο παραπέντε περιμένουμε πάλι να ολοκληρώσουμε τις μνημονιακές εκκρεμότητες. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group στο οποίο θα εξεταστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας, με σημείο αιχμής τα έσοδα, αλλά και τα 15 προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει από την αξιολόγηση του Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 15 εκκρεμότητες έχει ολοκληρωθεί μόνο η μία: για τον ΑΔΜΗΕ. Όλες οι άλλες αναμένουν το άνοιγμα της Βουλής και κατ’ επέκταση απαιτείται αγώνας δρόμου της τελευταίας στιγμής.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Στο ενδιάμεσο έχει προκύψει θέμα με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπου οι Αζέροι της SOCAR οδηγούνται σε απόσυρση του ενδιαφέροντός τους, ενώ στο Ελληνικό μπαίνουν αναχώματα χαρακτηρίζοντάς το αρχαιολογικό χώρο.

Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι υλοποιώντας τα προαπαιτούμενα ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη, άρση των capital controls και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και πολλά ακόμα θετικά που θα φέρουν και πάλι τη χώρα στην ομαλότητα, με το ρίσκο της χώρας να μειώνεται δραστικά.

Πηγαίνουμε… γυμνοί στ’ αγκάθια

Δεν είναι μόνο τα 15 προαπαιτούμενα που δεν έχουν γίνει, δεν είναι ότι τα έσοδα δεν πάνε καλά, ούτε και ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν στην ατζέντα και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ μετά την παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου. Μπροστά μας έχουμε τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, μια διαδικασία που έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια τη διαχείριση των κόκκινων –επιχειρηματικών σε πρώτη φάση– δανείων.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από την πολυετή κρίση. Αρκετές απ’ αυτές δεν είναι μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά δράσεις που θα έπρεπε να είχαμε αναλάβει ως χώρα εδώ και καιρό, χωρίς να αποτελεί αίτημα κανενός δανειστή. Μακριά από ιδεοληψίες και ίχνη κομματοκρατίας.

Κλείνοντας την αξιολόγηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Αν οι πιστωτές δουν και νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, τότε οι Ευρωπαίοι θα αντιδράσουν, λέγοντας ότι δύσκολα θα πείσουν τα κοινοβούλιά τους πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση. Εξίσου δύσκολα θα μπορέσει η ΕΚΤ να πάρει την απόφαση να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα Ντράγκι, μια κίνηση που θα ρίξει τις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για σταδιακή επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Να γυρίσουμε το καράβι

Οι στιγμές που βιώνει η χώρα απαιτούν κινητικότητα και σκληρές αποφάσεις για να βγούμε από την κρίση. Το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου αναμένει αποτελέσματα από την Ελλάδα, καθώς ως αντάλλαγμα εκτιμάται ότι θα συζητήσει τις προτάσεις του ESM για το χρέος. Έτσι, στη συνέχεια θα μπορούμε να αποσπάσουμε μια θετική πίεση από το Washington Group στις 7-9 Οκτωβρίου και μια θετική εισήγηση του Eurogroup στις 10 του ίδιου μήνα.

Την ίδια στιγμή, μέσω του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων η Ελλάδα θα μπορεί να δώσει το στίγμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι άλλαξε ρότα και ότι προχωράει σε πιο ήσυχα νερά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα είναι άμεσες ξένες επενδύσεις που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στο ΑΕΠ, φέρνοντας ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια