Η ηθική χυδαιότητα όσων χλευάζουν την πίστη των άλλων

Η κρίση από την οποία ταλανίζεται η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια είναι πρωτίστως και κυρίως ηθικού αποτυπώματος

651
Greece? Future? EURO? - tinted

Με αφορμή εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας έντονου ψυχισμού, που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κοινωνία, στο Διαδίκτυο, στα social media και ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται την εποχή της κρίσης υπήρξε περίσσευμα χλεύης, ειρωνικών σχολίων και απαξίωσης.

Προς απόλυτη επιβεβαίωση της παγιωμένης πλέον εκτίμησης ότι η κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια, από τη στιγμή που ο τελευταίος των Παπανδρέου υπέγραψε την προσφυγή της χώρας στα μνημόνια της εθνικής δυστυχίας, είναι πρωτίστως και κυρίως κρίση ηθικού αποτυπώματος.

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης, δημοσιογράφος, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Δεν μπορείς να περιγράψεις διαφορετικά, παρά μόνο ως ηθική χυδαιότητα την προδιάθεση ορισμένων να χλευάσουν την πίστη των άλλων. Η πίστη είναι κάτι το απολύτως προσωπικό. Και αποτελεί δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τη συγκεκριμένη εσωτερική ανάγκη, με όποιον τρόπο το αισθάνεται. Αυτό λέγεται Δημοκρατία. Αυτό λέγεται πρόοδος. Αυτό λέγεται στοιχειώδης σεβασμός στο δικαίωμα του διπλανού μας να απολαμβάνει ισότητα έκφρασης.

Αυτά είναι… βασικά πράγματα Δημοκρατίας. Που ωστόσο διαφεύγουν από δήθεν δημοκράτες, δήθεν εκσυγχρονιστές, δήθεν προοδευτικούς, δήθεν φιλελεύθερους. Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι οι φορείς τέτοιων νοοτροπιών και συμπεριφορών είναι… αυτό ακριβώς: Δήθεν. Και αποτελούν κεντρικές αιτίες της κρίσης. Δεν πιστεύουν άλλωστε και σε τίποτα. Κοινώς… δεν έχουν τον θεό τους.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια