Η Ζωή τραβά την ανηφόρα…. και εναντίον του πολιτισμού: Μηνύει την Documenta 14

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

889

«Προπαγανδιστικό εργαλείο για τη μη καταβολή των γερμανικών οφειλών και για το συνολικό ξέπλυμα της ευθύνης της Γερμανίας», χαρακτηρίζει το δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου την έκθεση Documenta 14. Σε αυτό το πλαίσιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοινώνει ότι προτίθεται να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον της έκθεσης.

H πρώην πρόεδρος της βουλής βάζει στο στόχαστρο την έκθεση στα πλαίσια της κίνησης «Δικαιοσύνη για Όλους», η οποία στοχεύει με μια σειρά δράσεων να κινηθεί εναντίον όσων δεν διεκδικούν γερμανικές αποζημιώσεις  ενώ οφείλουν.

Η Doucumenta 14 που βρίσκεται σε εξέλιξη σε περισσότερα από σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πάνω από 160 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρουσιάζουν τα νέα έργα τους άνοιξε τις πύλες της στην Αθήνα στις 8 Απριλίου.

Είναι η πρώτη φορά, από το 1955 που λειτουργεί η Documenta 14 που η έκθεση τρέχει παράλληλα σε δύο χώρες. Εν προκειμένω τρέχει παράλληλα σε Ελλάδα και Γερμανία.

Η πρόταση του Adam Szymczyk να διοργανωθεί η documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ, επανεξετάζει τη θέση αυτού του θεσμού αντιστρέφοντας τον συνηθισμένο μέχρι τώρα ρόλο του οικοδεσπότη, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο πλαίσιο της οποίας θα αποτελεί τον φιλοξενούμενο με την προοπτική ενός αμοιβαίου «μαθήματος από την Αθήνα».

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) αποτελεί  τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο της documenta 14 από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουλίου 2017. Με τη σειρά της, η documenta 14 θα φιλοξενήσει τμήμα της μουσειολογικής μελέτης της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ στο Fridericianum του Κάσελ από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Αν υποθέσουμε ότι ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ των χωρών και ιδιαιτέρως μεταξύ της Ελλάδας με τον έξω κόσμο σε μια εποχή κρίσης, επιβάλλεται αδυνατούμε να καταλάβουμε το μένος της κυρίας Κωνσταντοπούλου εναντίον της διοργάνωσης

Αν υποθέσουμε ότι η τέχνη ενώνει τους λαούς ως οφείλει αδυνατούμε να καταλάβουμε την καταγγελία αυτής της κίνησης.

Αν υποθέσουμε ότι η γλώσσα της τέχνης είναι παγκόσμια και δεν γνωρίζει σύνορα, αδυνατούμε να δεχθούμε τον όρο «Προπαγανδιστικό εργαλείο».

Και αναρωτιόμαστε: Πως μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη, αδελφοσύνη των λαών, ευημερία, πρόοδο, πως μπορούμε να καταγγέλλουμε την ξενοφοβία, όταν προβαίνουμε σε τέτοιες ενέργειες;

Εκτός και αν από τους παραπάνω όρους εξαιρούμε την Γερμανία και μάλιστα όχι μόνο τους υπεύθυνους, (αν υποθέσουμε ότι είναι μόνο εκείνοι υπεύθυνοι) για την σημερινή κρίση, αλλά το λαό και τον κόσμο της τέχνης.

Ανεξάρτητα από το αν θεωρούμε δίκαιο ή όχι να διεκδικήσει η Ελλάδα γερμανικές αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, (και το θεωρούμε), πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες αποδυναμώνουν αντί να ενισχύουν τα όποια δίκαια επιχειρήματα μπορεί να έχουμε .

Τέλος σημειώνουμε ότι δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση την τέχνη και ειδικότερα τόσο μεγάλους εύρους εκδηλώσεις «προπαγάνδα». Και δεν θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και οι ενέργειες που γίνονται για να τη διάδωση του μπορούν να βλάψουν κανέναν.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου μας μπερδεύει….. αλλά για να είμαστε συνεπείς απέναντι της και απέναντι στους αναγνώστες μας, παραθέτουμε όλο το δελτίο τύπου όπως το ανέβασε στη σελίδα της στο facebook

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, 21/6/2017Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Περνάμε σε δράση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών…

Posted by Δικαιοσύνη Για Όλους on miércoles, 21 de junio de 2017

 

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας…..

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια