«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά παράδειγμα κοινωνικής και επιστημονικής οργάνωσης»

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης μιλά στην «Α» με αφορμή το συνέδριο «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το οποίο θα διεξαχθεί από 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία

27049

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» πρόκειται να διοργανώσει στα τέλη Αυγούστου το Πανεπιστήμιο Πατρών με την υποστήριξη της Προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και Εθνικής Πρέσβειρας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κας Κατερίνας Παναγοπούλου. Θεωρώντας απαίτηση των καιρών να βρεθεί κοινή αφετηρία όσων κανόνων, θεσμών και αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, η Παιδεία και η προαγωγή των επιστημών, η κα Κατερίνα Παναγοπούλου υποστηρίζει ένθερμα το συνέδριο.katerina panagopoulos_1 Με υπότιτλο: «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το επικείμενο συνέδριο έχει ως αφετηρία τα πρωτοποριακά συμπεράσματα των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με τη μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 28 ως 31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με τη συμμετοχή πάνω από 180 διακεκριμένων μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Συναντήσαμε την κα Παναγοπούλου, η οποία μας μίλησε για το συνέδριο και μας ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους, που καθιστούν απαραίτητη την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου στην Ολυμπία, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της οικουμενικής σημασίας της πατρίδας μας. Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

– Η ιδέα για το συγκεκριμένο συνέδριο είναι πρωτότυπη και διακρίνουμε τον έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα του. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν να υποστηρίξετε ένα τέτοιο συνέδριο;

katerina panagopoulos_2Η ιδέα για τη διοργάνωση αυτού του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου γεννήθηκε μέσα από τη μακρά ανταλλαγή απόψεων με πολλούς από τους διακεκριμένους καθηγητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση και τις εργασίες του συνεδρίου και κυρίως, με τον διαπρεπή επιστήμονα και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητή κύριο Στέφανο Παϊπέτη.

Στην πραγματικότητα, πράξαμε το αυτονόητο. Επιχειρήσαμε να ενώσουμε την κοινωνία των ενεργών πολιτών με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να σχηματοποιηθεί ένας επιστημονικά αποδεκτός, «οδικός χάρτης» δράσης, ο οποίος θα μας επιτρέψει να κινητοποιήσουμε υγιείς δυνάμεις, σε παγκόσμια κλίμακα, με σημείο αναφοράς τις οικουμενικές αξίες της ελληνικής παιδείας και τα οικουμενικής αξίας επιτεύγματα των επιστημών και της τεχνολογίας, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και καθορίζουν, ακόμα και σήμερα, την πορεία της ανθρωπότητας.

«Η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, δεν χωρίζεται σε Αρχαία και «νέα». Είναι, αυτό που λέμε και στον διεθνή τίτλο μας, Timeless Greece, δηλαδή, «αείχρονος Ελλάς», άρα ενιαία αξιακή και γνωσιακή οντότητα»

– Θα θέλατε να μας επισημάνετε τους στόχους του συνεδρίου αυτού;

katerina - mpax
Με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στη διακήρυξη της Σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην Αρχαία Ολυμπία.

– Οι στόχοι μας είναι σαφείς και όπως προκύπτει από την έκταση της επιστημονικής και θεσμικής αποδοχής που απολαμβάνουμε, εξαιρετικά επίκαιροι. Στοχεύουμε, αρχικά, στη συλλογή ενός πραγματικά τεράστιου σε έκταση και ποιότητα όγκου πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών και ευρημάτων έρευνας, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα και αναξιοποίητα σε όλο τον κόσμο και τα οποία οι καθηγητές θα καταστήσουν μέρος του διεθνούς επιστημονικού κεκτημένου.

Εν συνεχεία, μέσα από τη δράση του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, θα διαδώσουμε, σε παγκόσμια κλίμακα, την ιδέα ότι αυτό το –μοναδικό στην ιστορία- μείγμα γνώσης, αξιών και επιτευγμάτων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση οικοδόμησης ενός ειρηνικού, φιλοπρόοδου και αξιακά ενωμένου ασύνορου κόσμου.

Η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, δεν χωρίζεται σε αρχαία και «νέα». Είναι, αυτό που λέμε και στον διεθνή τίτλο μας, Timeless Greece, δηλαδή, «αείχρονος Ελλάς», άρα ενιαία αξιακή και γνωσιακή οντότητα. Εφόσον, λοιπόν, στους αρχαίους χρόνους, η Ελλάδα αποτέλεσε το κορυφαίο παράδειγμα κοινωνικής και επιστημονικής οργάνωσης, μπορεί να το ξανακάνει. Σε μια συγκυρία στην οποία ο πλανήτης δεινοπαθεί, κυριολεκτικά.

– Το συνέδριο έχει σαν motto «Το μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα» και θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία. Ποιοι θα συμμετέχουν σ’ αυτό και ποιες θεματικές περιοχές θα καλύπτει;

katerina - ban ki moun
Με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι-Μουν.

– Το συνέδριο καλύπτει δεκάδες επιστημονικών περιοχών κεκτημένης ή υπό έρευνα γνώσης. Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσοι και πόσο σημαντικοί καθηγητές συμμετέχουν. Θεωρώ, όμως, εξίσου σημαντικό το γεγονός της κήρυξης των εργασιών του Συνεδρίου, με την παρουσία και ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μας παρείχε και την αιγίδα του, αλλά και του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίου Frans Timmermans και του Έλληνα επιτρόπου κυρίου Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και κορυφαίων ακαδημαϊκών, πρυτάνεων και κορυφαίων καθηγητών από όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 180 καθηγητές συμμετέχουν, παρουσιάζουν και παρεμβαίνουν. Μιλάμε, στην πράξη, για ένα μοναδικό στον κόσμο «hotspot» επιστημόνων και ενεργών πολιτών, για μια θερμοκοιτίδα οικουμενικής σημασίας, από την οποία μόνο καλό μπορεί να προκύψει. Πράγματι, το μέλλον έρχεται από το παρελθόν, αρκεί να διαβάσουμε σωστά, τόσο το παρελθόν, όσο και τις ανάγκες του μέλλοντος. Στο site του συνεδρίου timelessgreece.org, όλοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τον τρόπο συμμετοχής στο συνέδριο.

– Πώς αντιλαμβάνεσε τη σύνδεση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη κοινωνία και πολιτισμό;

– Είναι απλό. Το αντιλαμβάνομαι σαν την ένωση των κομματιών ενός παζλ, όχι με τον τρόπο katerina panagopoulos_3που βολεύει, αλλά με τον τρόπο που πρέπει. Η γνώση και οι αξίες της Ελλάδας, με πρωτεύουσα τη μητρική ολυμπιακή αξία του «ευ αγωνίζεσθαι», είναι ασύνορα και οικουμενικά μεγέθη, διαχρονικά, εκ φύσεως ικανά να ωθούν τον κόσμο στο καλό και την αρμονική ανάπτυξη. Θα απευθύνουμε πλατύ προσκλητήριο, σε όλους τους ενεργούς πολίτες σε όλο τον κόσμο και θα αφυπνίσουμε την «ελληνική πλευρά», κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας. Επιδιώκουμε μια ελληνική οικουμενική ένωση και όχι μια στείρα παγκοσμιοποίηση.

«Οραματίζομαι μια Ελλάδα ικανή να επουλώσει τα τραύματα αυτής της πολύπλευρης οικονομικής και ηθικής κρίσης, μια Ελλάδα ικανή να ανακτήσει και να προβάλει, διεθνώς, το πρότυπο του «Ολυμπιακού Ανθρώπου»»

– Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στη διάδοση των ολυμπιακών αξιών και του «ευ αγωνίζεσθαι» και έχετε προσφέρει ιδιαίτερα στον σύγχρονο αθλητισμό και πολιτισμό. Πώς βλέπετε την ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από το σύστημα αξιών που πρεβεύετε και επιθυμείτε να διαδώσετε;

katerina panagopoulos_4– Θεωρώ ότι, όταν εκπέμπεις ένα μήνυμα, ένα προσκλητήριο, πρέπει να είσαι αξιόπιστος, με βάση την πορεία ζωής σου και τα έργα σου. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια, άρα και εγώ, είμαστε ενεργοί πολίτες και άνθρωποι αφοσιωμένοι στον άνθρωπο, με ανιδιοτέλεια και ευγενή σκοπό. Προσωπικά, οραματίζομαι μια Ελλάδα ικανή να επουλώσει τα τραύματα αυτής της πολύπλευρης οικονομικής και ηθικής κρίσης, μια Ελλάδα ικανή να ανακτήσει και να προβάλει, διεθνώς, το πρότυπο του «Ολυμπιακού Ανθρώπου». Ενός πραγματικού «homo universalis», όχι υπό την έννοια «του παγκοσμιοποιημένου καταναλωτή», αλλά υπό την έννοια «του παγκοσμιοποιητή», του ενεργού, του ασυμβίβαστου αξιακά πολίτη του κόσμου.


WHO IS WHO

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στο Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Μονπελιέ της Γαλλίας, τμήμα Ξένης Λογοτεχνίας. Είναι παντρεμένη με τον πατριάρχη της ελληνικής Ναυτιλίας, εφοπλιστή Περικλή Σ. Παναγόπουλο. Είναι μητέρα ενός γιου και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, εργάστηκε στον Τουρισμό, ασχολήθηκε με το εμπόριο και υπήρξε για πολλά χρόνια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Είναι:
• Πρέσβειρα της Ελλάδος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play), διαπιστευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1998.
• Mέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής του «Ευ Αγωνίζεσθαι» (International Committee for Fair Play) από το 2005.

katerina-periklis-panagopoulos
Με τον σύζυγό της Περικλή Παναγόπουλο.

• Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» από το 2005.
• Επίτιμο μέλος του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (Euro American Women’s Council).
• Επίτιμο μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Φίλων Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Επίτιμο μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας.
• Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ).
Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε το Α΄ Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στο Λος Άντζελες, τον Φεβρουάριο.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια