Η Ελλάδα κέντρο της παγκόσμιας αγοράς δεξαμενόπλοιων

274

H Ελλάδα είχε πάντοτε στραμμένο το βλέμμα στη θάλασσα.

Η ικανότητα των Ελλήνων στη ναυτιλία τους κρατάει στην κορυφή αιώνες τώρα. Η πρωτοκαθεδρία στη βιομηχανία που διακινεί το 90% του παγκόσμιου εμπορίου είναι, αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των Ελλήνων το οποίο, ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικά και πολιτικά εποχές για ολόκληρο τον πλανήτη, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Γιατί η ναυτιλία γεωπολιτικά διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο και σε αυτό το «γαλάζιο παλκοσένικο» οι Έλληνες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κορυφαίοι των κορυφαίων είναι οι Έλληνες στα δεξαμενόπλοια, στη μεταφορά του «μαύρου χρυσού». Πιο συγκεκριμένα τα ελληνόκτητα αντιπροσωπεύουν το 25,2% του συνολικού στόλου με πλοία αυτού του τύπου τα τελευταία δύο χρόνια.
Η δυναμική των Ελλήνων αποτυπώθηκε πριν από τρία χρόνια με την ομόφωνη εκλογή στην προεδρία της Intertanko, της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων του πλοιοκτήτη Νίκου Τσάκου.

Και η «σφραγίδα» μπήκε στα «επίσημα χαρτιά» με την έναρξη λειτουργίας, από τις 7 Αυγούστου 2017, για πρώτη φορά γραφείου της Intertanko στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Σύνταγμα, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Τα σκεπτικό για τη λήψη της απόφασης με πρωτοβουλία του Νίκου Τσάκου ήταν ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει γραφείο της Ένωσης στην Ελλάδα που είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως στα δεξαμενόπλοια».

Η Intertanko αριθμεί 212 εταιρείες μέλη των οποίων ο στόλος αντιστοιχεί σε 3.040 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 270 εκατομμυρίων τόνων. Επιπλέον υπάρχουν 300 μέλη που σχετίζονται με αυτή και είναι τράπεζες, πετρελαϊκές εταιρείες και ναυλομεσίτες. Είναι ο σημαντικότερος θεσμικός φορέας στον τομέα των δεξαμενοπλοίων με ουσιαστική και εποικοδομητική συνεισφορά διεθνώς.

Για πρώτη φορά Έλληνας πλοιοκτήτης, και όχι στέλεχος εταιρείας, ψηφίστηκε για πρόεδρος στην συγκεκριμένη Ένωση και μάλιστα ομόφωνα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι υπέρ του Νίκου Τσάκου τάχθηκε και το πανίσχυρο λόμπυ των Νορβηγών, που είναι το αντίπαλο δέος του ελληνικού, με επικεφαλής τον μεγαλύτερο παγκοσμίως πλοιοκτήτη, Τζον Φρέντρικσεν.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια