Η ΕΚΤ απειλεί τη Σλοβενία

545

Η έφοδος της Σλοβενικής αστυνομίας στην Κεντρική Τράπζα της χώρας και η κατάσχεση εγγράφων δημιούργησε τεταμένο κλίμα μεταξύ τοπικών αρχών και ενός από τους πιό σεβαστούς θεσμούς της ευρωζώνης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε τη Σλοβενία ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μάλιστα ο Μάριο Ντράγκι αποδοκίμασε την κατάσχεση, δηλώνοντας ότι παραβιάζει τα νομικά προνόμια και τις νομικές ασυλίες της ΕΚΤ και επιπλέον ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επέμβει.

Η αστυνομία της Σλοβενίας διεξήγαγε έρευνες σε τέσσερα σημεία στη Λιουμπλιάνα στα οποία περιλαμβάνονταν η κεντρική τράπεζα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για μια προκαταρκτική έρευνα που αφορά πιθανές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής αναδιάρθρωσης το 2013.

«Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και αυτές οι πληροφορίες προστατεύονται από το άμεσα εφαρμόσιμο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας σε επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα της χώρας. «Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης και σχετικά ένδικα μέσα του σλοβενικού δικαίου», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αστυνομία κατάσχεσε πληροφορίες στους υπολογιστές του διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο καθορίζει τιμές και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αστυνομία της Σλοβενίας απο την πλευρά της υποστήριξε ότι η έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση μιας τράπεζας η οποία διασώθηκε από την πολιτεία το 2013, με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει τη δυνατότητα να αθετήσει υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ομολόγων συνολικής αξίας 257 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2013 η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε να τονώσει με πάνω από 3 δις ευρώ τις τοπικές τράπεζες για να αποφύγει το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν από τον τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων. Η κίνηση βοήθησε τη χώρα να αποφύγει με πολύ μικρό περιθώριο τη διάσωση μέσω διεθνούς δανεισμού. Ως τμήμα της αναδιάρθρωσης, διαγράφηκαν δευτερεύοντα ομόλογα αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια