Η αυτοπεποίθηση των ηλιθίων, οι δισταγμοί των ικανών και… λίγος Μάρκες

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

921
Οι άδειες καρέκλες λίγη ώρα πριν την ομιλία του προέδρου, μιλούν από μόνες τους....

Δεν είναι το Σάββατο η πιο κατάλληλη μέρα να βαραίνουμε τη σκέψη μας με νεφελώδεις και βαρύγδουπες αναλύσεις επί της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Άλλωστε, άλλη μια άποψη, άλλη μια ανάλυση… Και ποιον ενδιαφέρει ;

Θα μπω όμως στον πειρασμό να κρίνω υποκειμενικά και συμπαθάτε με αυθαίρετα, μέχρι κάποιου βαθμού κάποιες λεπτομέρειες, που μ ενοχλούν, χωρίς να εκπροσωπώ κανέναν, γιατί έχω βαρεθεί τους «φωτεινούς παντογνώστες» που μεταφέρουν την άποψη τους, ως «ιερό δισκοπότηρο» της… κοινωνίας.

Ας διαβάσουμε λίγο Μάρκες :  «Στις 8 Μαΐου 1830 ο Σιμόν Χοσέ Αντόνιο δε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Μπολίβαρ ι Παλάσιος εγκαταλείπει την Μπογκοτά, συνοδευόμενος από την ακολουθία του, έχοντας οριστικά απαρνηθεί την εξουσία. Ο στρατηγός Μπολίβαρ αγνοεί ότι επιχειρεί το τελευταίο του ταξίδι. «Τι συμβαίνει;… Είμαι τόσο άσχημα για να μου μιλάνε για διαθήκη και για να εξομολογηθώ;… Πως θα βγω από αυτό τον λαβύρινθο!», εξιστορεί ο Κολομβιανός Νομπελίστας και στέλνει το μυαλό μας, σε μερικούς εγχώριους «στρατηγούς» που είναι κοντά στο (πολιτικό) τέλος, αντίθετα με ότι (νόμιζαν πως) προδιαγράφει η μοίρα τους και η συνέχεια της φαμίλιας, αλλά επιμένουν να έρθουν στην εξουσία, ως «Ελ Σιντ».

Όχι για να λύσουν κάποιο πρόβλημα της χώρας ή της κοινωνίας, αλλά για να μην διακόψουν την καριέρα τους- μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν άλλη. Έχετε σκεφθεί ποτέ ποιο είναι το κίνητρο των «γόνων» της πολιτικής, όταν φορούν αυτό το φτιαχτό τις πιο πολλές φορές χαμόγελο και λένε σε έναν άνεργο ή σε έναν χαμηλόμισθο «ψηφίστε μας»; Ο άνεργος  θα εξακολουθήσει να είναι άνεργος κι ο χαμηλόμισθος να ακροβατεί στα όρια της φτώχειας και μερικοί από αυτούς θα έχουν λύσει για ακόμη λίγο το – δικό τους – πρόβλημα. Αυτές οι σκέψεις έρχονται να κλείσουν τούτο το πρώτο μου σημείωμα στο καλοτάξιδο – γιατί έχει ‘όλα τα φόντα να είναι τέτοιο- αναγεννημένο axiaplus. Με μια προσθήκη μονάχα: Το πρόβλημα σε μια κοινωνία, όπως  έλεγε ο Τσάρλς Μπουκόφσκι  ξεκινά όταν οι ηλίθιοι γεμίζουν αυτοπεποίθηση και οι ικανοί δισταγμούς.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια