Η «Αποκάλυψη» του Φασιανού στην Πάτμο

954

Με αφορμή την νέα ατομική έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Πάτμο , στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, ο Βαγγέλης Καπόπουλος μιλά στην «Α», για τα έργα του Φασιανού και για την αγορά τέχνης

Στο Νησί της Αποκάλυψης ταξιδεύουν τον Αύγουστο τα έργα του Αλέκου Φασιανού. Η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου, η πρώτη του στην πανέμορφη Πάτμο, εγκαινιάστηκε στις 6 Αυγούστου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Αποκάλυψη».

Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα έργα διάφορων διαστάσεων ακρυλικά σε καμβά, με τιμές που κυμαίνονται από 5.000 έως 19.000 ευρώ

 Με αυτή την έκθεση ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης τιμά το ιερό νησί, ενώ παράλληλα ικανοποιεί την πάγια θέση του να φτάνει η Τέχνη ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές, ώστε να έχουν πρόσβαση σʼ αυτήν πρώτα οι κάτοικοι του τόπου και στη συνέχεια οι επισκέπτες. Ο Αλέκος Φασιανός, έργα του οποίου υπάρχουν στις μεγαλουπόλεις του κόσμου, τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής, ταξιδεύει τώρα τις μυθολογίες της καθημερινότητάς μας στην ονειρική Πάτμο.

Στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν

Στα έργα του παρατηρούμε χαρακτηριστικά στοιχεία του καλλιτέχνη. Ο Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζει τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον, εντάσσοντας στη δημιουργία του στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος της αρχαίας Ελλάδας και του ίδιου του ζωγράφου ενώνονται στην έκθεσή του στην Πάτμο, αποκαλύπτοντας το ελληνικό φως, την απλότητα της έκφρασης, την καθαρότητα των γραμμών, του χρώματος, της κίνησης, την αυθεντικότητα τελικά της εικόνας. Στο έργο του Αλέκου Φασιανού ενυπάρχουν η δύναμη του λόγου του Ελύτη, ο λυρισμός της μουσικής του Χατζιδάκι, η αμεσότητα της ερμηνείας του Δημήτρη Χορν. Ο ζωγράφος αντλεί από το παρελθόν για να δημιουργήσει την αισιοδοξία τού αύριο. Η τέχνη του Αλέκου Φασιανού δεν απευθύνεται στους λίγους και στους ειδικούς, αλλά σε όλους.

Στο έργο του Αλέκου Φασιανού ενυπάρχουν η δύναμη του λόγου του Ελύτη, ο λυρισμός της μουσικής του Χατζιδάκι και η αμεσότητα της ερμηνείας του Δημήτρη Χορν

Who is who

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στη συνέχεια, το 1960, μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει Λιθογραφία στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Είναι μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αθήνας και επίτιμο μέλος της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας. Από το 2009 είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης. Το 1985 έγινε ιππότης του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον υπουργό της Γαλλίας Ζακ Λανγκ), από το 2010 είναι ο διοικητής του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον υπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν), το 2013 τιμήθηκε με το Προεδρικό Βραβείο της Γαλλικής Δημοκρατίας «Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής».

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ

Βαγγέλης Καπόπουλος: «Η υγιής αγορά Τέχνης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την κρίση»

Ο Βαγγέλης Καπόπουλος, ιδιοκτήτης της Kapopoulos Fine Arts, εδώ και πολλά χρόνια με πάθος και πολλή δουλειά αναβαθμίζει, στηρίζει και ανανεώνει την αγορά της ελληνικής Τέχνης διεθνώς. Με πολύ δυναμική παρουσία, συμβάλλει ουσιαστικά στο να περάσει ο ελληνικός πολιτισμός εκτός συνόρων. Κάθε καλοκαίρι στις γκαλερί του στα ελληνικά νησιά (Μύκονος, Πάτμος, Σπέτσες) διοργανώνονται πολύ σημαντικές εκθέσεις που συνδυάζουν αρμονικά, μεγάλα ονόματα της ελληνικής και ξένης ζωγραφικής. Με αφορμή την παρουσίαση των έργων του Φασιανού στην Πάτμο, του ζητήσαμε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την έκθεση και την αγορά Τέχνης.

 – Από 6 έως 20 Αυγούστου παρουσιάζετε στην Πάτμο έργα ενός περιζήτητου ζωγράφου στην αγορά Τέχνης: του Αλέκου Φασιανού. Μιλήστε μας για την έκθεση, τι έργα θα περιλαμβάνει και πού θα κυμανθούν οι τιμές.

– Ο Αλέκος Φασιανός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης ζωγραφικής τόσο για την Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της επιθυμίας του ζωγράφου να έχει το έργο του, πέρα από τη δεδομένη παρουσία του στο εξωτερικό, και πλατιά διάδοση σε όλη την ελληνική επικράτεια, πραγματοποιείται η έκθεσή του με θέμα «Αποκάλυψη» στο νησί της Πάτμου.

Η έκθεση φιλοξενείται σʼ ένα ιδιαιτέρου κάλλους και αισθητικής νεοκλασικό κτίριο, την Kapopoulos Fine Arts στη χώρα της Πάτμου. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ και η έκθεση διαρκεί ως τις 20 Αυγούστου. Περιλαμβάνει εννέα έργα διάφορων διαστάσεων ακρυλικά σε καμβά, με τιμές που κυμαίνονται από 5.000 έως 19.000 ευρώ. Φυσικά, οι τιμές είναι προσιτές και διαμορφωμένες στα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το φιλότεχνο κοινό μπορεί να επιλέξει μέσα από 14 έργα μικτής τεχνικής, εξαιρετικής ποιότητας του Αλέκου Φασιανού, τα οποία είναι σε ακόμα πιο προσιτή τιμή, από 1.000 ως 5.000 ευρώ, και παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση.

– Πώς εκτιμάτε την πορεία των έργων του Φασιανού στην εγχώρια και διεθνή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση των τιμών που επέφερε η κρίση;

 

– Ο Αλέκος Φασιανός σε εικαστικό επίπεδο εξακολουθεί και τη σημερινή εποχή να είναι από τις μεγαλύτερες σύγχρονες υπογραφές. Το έργο του κουβαλά και προβάλλει την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Οπωσδήποτε, οι υπερβολές της περιόδου 2005-2009 έχουν εκλογικευθεί στο σύνολο της αγοράς της Τέχνης. Το έργο του Αλέκου Φασιανού αποτελεί σταθερή, ακλόνητη και διαχρονική αξία.

 

– Για ποιους λόγους η αγορά ενός έργου του Φασιανού αποτελεί επενδυτική ευκαιρία;

 

– Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι τα έργα του Αλέκου Φασιανού προσφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η πολύ μεγάλη εικαστική αξία του έργου του καλλιτέχνη μπορεί να επιβεβαιωθεί και να αποδώσει μεγάλη υπεραξία μόλις βρεθούμε και πάλι σʼ ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον. Με το που θα έχουμε άνοδο και σταθεροποίηση στα οικονομικά της χώρας, τότε το έργο του Αλέκου Φασιανού είναι από τα πρώτα που θα δώσουν μεγάλες υπεραξίες.

– Φέτος στη Μύκονο παρουσιάστηκε έντονη εικαστική δραστηριότητα. Ήταν ανάλογο και το ενδιαφέρον; Ποιο ήταν το κοινό που επισκέφθηκε την Kapopoulos Fine Arts;
– Η Kapopoulos Fine Arts είναι πολύ ευχαριστημένη από την εικαστική κίνηση στα νησιά. Τόσο η γκαλερί μας στη Μύκονο όσο και οι άλλες που έχουμε ιδρύσει τα τελευταία χρόνια στις Σπέτσες, στην Πάτμο, αλλά και στην Ελούντα της Κρήτης, προβάλλουν κατά πρώτο λόγο την ελληνική ζωγραφική, αλλά και διεθνείς σύγχρονους μεγάλους καλλιτέχνες στο φιλότεχνο ελληνικό κοινό και στους ξένους επισκέπτες των νησιών, που έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να επισκεφθούν τις γκαλερί μας και να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη. Η Kapopoulos Fine Arts έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό που αγαπά την Τέχνη. Στόχος μας είναι αυτό το κοινό να διευρύνεται ολοένα, γιʼ αυτό και η ίδρυση των γκαλερί μας και σε άλλα νησιά, εκτός της Μυκόνου.

 

– Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αγοράς Τέχνης στο εγγύς μέλλον και ποια είναι τα δικά σας σχέδια;

 

– Πιστεύω ότι η υγιής αγορά Τέχνης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την κρίση. Όσο για τα σχέδιά μας, είναι η διαρκής επέκταση της Kapopoulos Fine Arts τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να διαδώσουμε την ελληνική ζωγραφική παντού.

 

 

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια