Η αξιολόγηση, οι «53», ο ανασχηματισμός και… στο βάθος εκλογές!

Η στρατηγική «πολιτικής εξόντωσης» των αντιπάλων, αλλά και διεύρυνσης προς τη σοσιαλδημοκρατία και τον «καραμανλισμό»...

1296

Κι ενώ η πορεία της διαπραγμάτευσης κινείται σε τεντωμένο σχοινί για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση με τους δανειστές δείχνουν να έχουν μπει στην τελική για να κλείσει η αξιολόγηση εντός της εβδομάδας.

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης 

Είναι ηλίου φαεινότερο αυτή την ώρα ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης, ενώ υπολείπονται λίγα μόλις 24ωρα πριν διαφανεί εάν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, που θα «κλειδώσει» η επώδυνη συμφωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο χρόνος κυλήσει κι άλλο, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί… Ούτε το ενδεχόμενο σύγκρουσης και πρόωρων εκλογών! Αλλά ένα τέτοιο σενάριο αν επαληθευτεί θα βάλει τη χώρα σε νέες πολιτικές και κατ’ επέκταση οικονομικές, ίσως και εθνικές-γεωπολιτικές, περιπέτειες…

Κομβικό ρόλο στην έκβαση των συζητήσεων πιθανότατα θα διαδραματίσει η έκβαση της πίεσης για συγκεκριμενοποίηση και άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το 2018.

Η πρόταση τέθηκε επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή και υπήρξε σύγκλιση όλων των πλευρών, η οποία και πήρε τη μορφή ανακοινώσεων από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τις μέρες που είχαν προηγηθεί είχε εστιάσει την δημόσια επιχειρηματολογία του κατά της αναγκαιότητας λήψης επιπλέον μέτρων -ακόμα και στη Βουλή- στα θετικά σημάδια της πορείας της ελληνικής οικονομίας όπως αυτά προέκυψαν από τα στοιχεία της Eurostat.

Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε και η προσπάθεια διεύρυνσης των πολιτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μέσω της επίσκεψής του στο Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ όσο και δια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μια εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων θα αποτελέσει μήνυμα σε αγορές και επενδυτές ότι στην Ελλάδα προεξοφλείται αποτυχία του προγράμματος.

Η επιμονή ωστόσο των δανειστών στο Eurogroup που ακολούθησε φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε ένα νέο σκηνικό, τόσο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσο όμως και -ίσως πολύ περισσότερο- στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Η ανάγκη ψήφισης τέτοιων μέτρων αποτελεί μάλλον αξεπέραστη «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των «53», άτυπος μάλιστα επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, μια εβδομάδα πριν, όπου διεξήχθη μια θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι των «53», συνιστώσα τάση που φέρεται να επηρεάζει περί τους 14 βουλευτές, απείλησαν με καταψήφιση.

Υπό το βάρος της υφέρπουσας πολιτικής αβεβαιότητας και του κόστους της, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει λεπτομερή ανάλυση των νέων δεδομένων, αλλά και της προοπτικής επικύρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές την Μεγάλη Πέμπτη και με ποιο κόστος θα μπορεί να γίνει αυτό…

Συμφωνία την Μ. Τετάρτη – Μ. Πέμπτη; 

Σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, με τον οποίο επικοινώνησε το AXIAplus.gr «εφόσον οι διαβουλεύσεις επιταχυνθούν τις ημέρες αυτές τότε είναι εφικτό την Μεγάλη Τετάρτη να υπάρξει η σύνταξη ενός “staff level agreement” με την υπογραφή μάλιστα και του ΔΝΤ».

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση πλέον διαπραγματεύεται έναν Ειδικό Μηχανισμό Δέσμευσης που θα αναλάβει την παρακολούθηση της πορείας της οικονομίας και τα αποτελέσματα του 2018 και αναλόγως θα παρεμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί και ζητά επιμόνως στο έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης να δοθεί μια εξαιρετικά ισχυρή δέσμευση από τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτό εκτιμά ότι μπορεί να είναι το καταλυτικό αντίβαρο στο σκληρό «εφεδρικό» πακέτο μέτρων, τόσο προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και την αντιπολίτευση (ακόμη και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου).

Η αξιολόγηση κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις…

Η τελική έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές για την επικύρωση της συμφωνίας θα κρίνει εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιθυμεί να περάσει τον κάβο αυτό, ώστε να μπορέσει άμεσα να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του και η κυβέρνηση να προωθήσει την πολιτική της, δίχως τον σκόπελο των αξιολογήσεων.

Έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα αξιολογηθεί εκ νέου, όταν το timing δεν θα είναι παρόμοιας δυσκολίας με το σημερινό και σε κάθε περίπτωση, προσδιορίζεται για το φθινόπωρο, δηλαδή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αναλόγως τι εξυπηρετεί τα σχέδια του πρωθυπουργού (εκλογές με ή χωρίς σταυρό).

Εφόσον ξεπεραστεί με τον έναν ή άλλο τρόπο, ο σκόπελος της αξιολόγησης, εκτιμάται ότι μια πρώτη κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός.

Όπως γράφει «Η ΑΞΙΑ» του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για να ενεργοποιήσουν μια «νέα ομάδα κρούσης» σε καίρια πεδία, στα οποία εκτιμά ότι κρίνεται και η απόδοση της κυβέρνησης, αλλά και η από δω και πέρα υλοποίηση της σχεδιασμένης στρατηγικής του…

Ανασχηματισμός και διεύρυνση ή πρόωρες εκλογές…

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», θα περιλαμβάνει ανοίγματα σε πρόσωπα και εκτός του κομματικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοποίηση περισσότερων τεχνοκρατών, αλλά και προσώπων-έκπληξη, τόσο από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και τον χώρο της λεγόμενης «καραμανλικής» κεντροδεξιάς. (Στην έκδοση της εφημερίδας αναφέρονται ονόματα και στρατηγικές κινήσεις, αναλυτικά και διεξοδικά…)

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις για συμφωνία τόσο αναφορικά με την αξιολόγηση όσο και με τη νομοθέτηση νέων μέτρων και δεδομένης της απροθυμίας του κ. Τσίπρα στην υιοθέτηση σεναρίων οικουμενικής κυβέρνησης, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταφύγει στο προσφιλές γι’ αυτόν «καταφύγιο» των εκλογών

Μια κίνηση που είναι σίγουρο ότι θα επικροτήσουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και η πτέρυγα των «53», ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια