Ε. Μυτιληναίος στο Economist events

355

Η κρίση  συνεχίζει να κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.  Μαρτυρά ότι χρειάζονται αλλαγές στο μείγμα πολιτικής, αλλά και όχι μόνο, προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει και να υπερβεί την κρίση και να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Και εάν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές, μαρτυρούν ότι έγιναν σημαντικά λάθη, ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, οι μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που πέτυχαν να υπερβούν την κρίση, δίνουν τον δικό τους τόνο στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Αυτό είναι ήταν το βασικό στίγμα της χθεσινής  παρέμβασης που έκανε ο επιχειρηματίας Ε. Μυτιληναίος στο συνέδριο του Economist, ενώπιον του πρώην υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ  Jack Lew του Προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, της περιφερειακής Διευθύντριας Ευρώπης Joan Hoey  καθώς επίσης και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Η πρόταση που κατέθεσε ο εκ των πλέον προβεβλημένων Ελλήνων επιχειρηματιών ο οποίος κατάφερε την κρίση να την μετατρέψει σε ευκαιρίες ανάπτυξης, τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Η συζήτηση για την ελληνική κρίση αυτή τη στιγμή να επικεντρώνεται σε θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο το βασικό πρόβλημα δεν είναι άλλο από το υψηλό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο και διαστρεβλώνει πλήρως τη δομή της οικονομίας» .

Ως λύση πρότεινε μια συνταγή τόσο απλή και αυτονόητη όσο και δύσκολη στην εφαρμογή της όπως έδειξε η μέχρι τώρα εμπειρία την αύξηση του ΑΕΠ μέσω ενός προγράμματος ανασυγκρότησης εθνικής ιδιοκτησίας, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που αντιπροσωπεύουν το 73% των Ελλήνων που θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη.

Το εθνικό business plan  πρέπει να στηρίζεται σε 4 συγκεκριμένους άξονες πολιτικής και να περιλαμβάνει:

  • Σταθερή φορολογική πολιτική,
  • Μείωση δαπανών, και fast track διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.
  • Το δε bp να έχει έναν χρονικό ορίζοντα 5 με 7 χρόνια στη διάρκεια του οποίου να προσαρμοστούν και να κατανεμηθούν τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
  • και  Ελάφρυνση του χρέους:

Η εκτίμηση του κου Ε. Μυτιληναίου είναι ότι η μέχρι τώρα άρνηση των εταίρων και πιστωτών για την ελάφρυνση του χρέους είναι αποτέλεσμα ότι πιστεύουν ότι αυτό είναι βιώσιμο  και για να ξεπεραστεί η κρίση είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις. Εάν λοιπόν συνδεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις τότε αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο από τους εταίρους αλλά κυρίως από τους ίδιους τους Έλληνες.

«Το ξέρω ότι δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, λέω το αυτονόητο” παραδέχθηκε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας επιπλέον ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σχέδιο να έχει εθνική ιδιοκτησία και να συμπράξουν σε αυτό όλα τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κος Ε. Μυτιληναίος είπε: «Οι Έλληνες πρέπει να γίνουν ιδιοκτήτες του προγράμματος και να το αγκαλιάσουν”, καλώντας σε εθνική συστράτευση ώστε «να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να πιστέψουμε ότι μπορούμε εμείς να είμαστε αυτοί που θα οδηγήσουμε το πεπρωμένο μας».

Ο πρώην «τσάρος» των Οικονομικών των Η.Π.Α κος Jack Lew τάχθηκε κατά της λιτότητας και υπέρ των μεταρρυθμίσεων τόσο κατά την εισήγησή του όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε και τάχθηκε θετικά στις προτάσεις-τοποθετήσεις του κου Ε. Μυτιληναιού ενώ από την αρχή των τοποθετήσεων στην αίθουσα βρισκόταν και παρακολουθούσε τα δρώμενα με αρκετή προσοχή ο  Πρόεδρος του Eurogroup κος Jeroen Dijsslbloem.

Τ.Λ

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια