Ερώτηση Κούλογλου για Μπαρόζο – Άμεση απάντηση από Κομισιόν

470

Ερώτηση κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κούλογλου σχετικά με τον διορισμό του πρώην Προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο στην Goldman Sachs. Απαντώντας η Επιτροπή τόνισε ότι η πρόσληψη είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούλογλου «ο κ. Μπαρόζο έχοντας συμπληρώσει δύο θητείες στην Κομισιόν, διατηρεί το δικαίωμα μηνιαίας σύνταξης ύψους 10.924,58 ευρώ» και σε αυτό το πλαίσιο ερωτά την Κομισιόν, αν θεωρεί ότι η ανάληψη αυτής της θέσης συνάδει με το πνεύμα και γράμμα της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη της ακόμα και μετά το πέρας της θητείας τους «να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν εκ της θέσεώς τους και ιδίως τα καθήκοντα εντιμότητας και διακριτικότητας ως προς την αποδοχή ορισμένων θέσεων ή ορισμένων πλεονεκτημάτων».

Καλεί την Κομισιόν να διευκρινίσει, αν προτίθεται να προχωρήσει στην παύση του δικαιώματος συνταξιοδότησης του κ. Μπαρόζο και να τροποποιήσει τον κανονισμό, ώστε τα πρώην μέλη της να μην μπορούν να προσληφθούν σε παρόμοια πόστα.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε πως από νομικής άποψης η απόφαση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκης Επιτροπης Ζοζέ Μανουέλ Μπαροζο να εργαστεί στην αμερικανική Τράπεζα Goldman Sachs είναι συμβατή προς την κοινοτική νομοθεσία και προς τον κώδικα δεοντολογίας που ορίζει τις υποχρεώσεις των μελών της Ευρωπαϊκης Επιτροπης μετά τη λήξη της θητεία τους.

Ακόμη, ανέφερε ότι ο Μπαρόζο, πριν ανακοινώσει τη νέα εργασιακή σχέση του, είχε ενημερώσει επί του θέματος τηλεφωνικά τον νυν πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια