Ερντογάν προς Αμερικανό στρατηγό: «Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών»

713

Ευθεία επίθεση σε στρατηγό των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών», επειδή δήλωσε ότι οι εκκαθαρίσεις τις οποίες πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Η.Π.Α.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως το εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγόρησε τις Η.Π.Α. ότι τον υποθάλπουν. «Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιουλέν εδώ και αρκετά χρόνια, ζει αυτοεξόριστος και απομονωμένος στις Η.Π.Α.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας» πρόσθεσε ο Βότελ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια