Ερντογάν: «Μεγάλο λάθος η απόφαση των ΗΠΑ να δώσει όπλα σε τρομοκράτες»

232

Να ανακαλέσουν  «χωρίς καθυστέρηση»την απόφαση για παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την οργή του για την εντολή που δόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάκτηση της πόλης Ράκα από τα χέρια των τζιχαντιστών.

«Πιστεύω ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε:

Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι οι ΗΠΑ να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση.

Ο Ερντογάν ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίζουν τους συμμάχους τους και όχι τρομοκρατικά γκρουπ, όπως έχει χαρακτηρίσει πολλάκις τους Κούρδους του PKK εντός και εκτός Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να αντιδράσει πιο δυναμικά, ακυρώνοντας το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην αμερικανική ηγεσία και τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Γιλντιρίμ: «Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν θα υπάρξουν συνέπειες»

Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσιγκτον.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί τις ΗΠΑ να χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση.

Χαρακτηριστικά είπε:

Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG, ώστε να συμμετάσχουν σε επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα. Η Άγκυρα, ωστόσο θεωρεί το YPG παρακλάδι του PKK, το οποίο αντιμετωπίζεται στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση. Με γνώμονα αυτή την τουρκική στάση, ο Ερντογάν υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να υποστηρίζουν τους συμμάχους τους και όχι τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια