Επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα και χρέος

832

Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε χθες, το θέμα προς συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, έγγιται να πιαστεί από την Δευτέρα απ’ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενόψει του Eurogroup, ανακοίνωση αναφέρεται πως μέτρα και χρέος «πρέπει να συνυπάρχουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», που κρίθηκε θετική από την κυβέρνηση. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο χρέος, ούτε στα μέτρα και συγκεκριμένα στα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Με αυτά τα νέα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αναμένεται οριστική συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή εκτιμούσε χθες, μετά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group), ότι ενώ σημειώνεται πρόοδος, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι «πολύ δύσκολα».

Περίπλοκο γίνεται όλο και πιο πολύ… Η ένταξη του χρέους στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κάνει – σε κάθε περίπτωση – το παζλ πιο περίπλοκο. Τώρα, η Γερμανία καλείται να συμβιβάσει την επιθυμία της να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με την άρνησή της να γίνει ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως απαιτεί το Ταμείο. Επίσης, το ΔΝΤ θα κληθεί να σταθμίσει κατά πόσον μια «χλιαρή» ρύθμιση χρέους ικανοποιεί τις απαιτήσεις του.

Η ανακοίνωση του Eurogroup, η οποία έθεσε το θέμα του χρέους στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, παραμένει αδιάλλακτο και επιμένει να ζητά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σε αναμονή των 3,6 δισ. ευρώ. «Δεν μπαίνει καν στη συζήτηση της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό» αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων, υποστηρίζουν οι πηγές.

Πάντως, η ελληνική πρόταση έχει ήδη τροποποιηθεί, στη βάση των προτάσεων των Ευρωπαίων, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του «αυτοματισμού» και να μην εξαρτώνται τα μέτρα από τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Στην τηλεδιάσκεψη χθες των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά! Και η κυβέρνηση προσδοκά να επισημανθεί τη Δευτέρα η πραγματοποίηση σημαντικής προόδου και ευελπιστεί να υπάρξει οριστική λύση στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το τελευταίο ορόσημο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος του βρετανικού δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου, το οποίο ουδείς στην Ευρώπη θέλει να σκιασθεί από μια ελληνική κρίση.

Αξίζει να πούμε πως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μια ένδειξη ότι δεν προβλέπονται οριστικές αποφάσεις.

Το πράγμα χειροτερεύει εφόσον η ένταξη του χρέους στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κάνει – σε κάθε περίπτωση – το παζλ πιο περίπλοκο. Τώρα, η Γερμανία καλείται να συμβιβάσει την επιθυμία της να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με την άρνησή της να γίνει ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως απαιτεί το Ταμείο. Επίσης, το ΔΝΤ θα κληθεί να σταθμίσει κατά πόσον μια «χλιαρή» ρύθμιση χρέους ικανοποιεί τις απαιτήσεις του.

Σε ανακοίμωση του το Eurogroup, όπου θέτει το θέμα του χρέους στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, αναφέρει τα εξής: «Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια