Εντονότατο παρασκήνιο γύρω από τα τεστ αντοχής

228
bank sign

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα σε εορταστικούς ρυθμούς, ωστόσο φαίνεται πως οι εξελίξεις «δουλεύουν» στο παρασκήνιο αψηφώντας τις γιορτές. Η πορεία των τραπεζών και η πορεία προς το τέλος του προγράμματος είναι στην «πρώτη γραμμή» και θα παραμείνει τουλάχιστον για το επόμενο οκτάμηνο.

Η παρασκηνιακή παρέμβαση Ντράγκι

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος πολιτικός της Ευρώπης, χωρίς να διαθέτει κανένα τέτοιο αξίωμα. Οι κινήσεις του, όμως, πάντοτε προσεκτικός, δείχνουν προς εκείνη την κατεύθυνση. Γιαυτό και έχει συγκεντρώσει πάνω του γερμανικά πυρά. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει.

Υπάρχει ένα εντονότατο παρασκήνιο γύρω από τα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες. Ο Ντράγκι φέρεται να επιθυμεί μια πιο ήπια εκδοχή τους. Να μη γίνουν δηλαδή με περισσή αυστηρότητα που θα μπορούσε να φέρει νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες. Το έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενα φύλλα της «Α».

Θέλει ηρεμία

Αυτός που δεν θέλει να δει αναταραχές στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πρωτίστως ο Ντράγκι. Θέλει ηρεμία, καθώς γνωρίζει καλά ότι καραδοκούν προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, και κυρίως ιταλικές. Ένα ντόμινο, με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να αποδειχθεί καταστροφικό για την ίδια την Ευρώπη.

Δεν το θέλουν και οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν επιθυμούν να βάλουν για μία ακόμα φορά το χέρι στην τσέπη. Την τελευταία φορά που το έκαναν είδαν την επένδυσή τους να εξανεμίζεται. Ο κεντρικός τραπεζίτης θέλει «τραπεζική ηρεμία» μέχρι το 2019. Ένα κρίσιμο έτος, καθώς τότε λήγει η θητεία του στην ΕΚΤ (γιαυτό και μπήκαν για εκείνη η χρονιά οι τελικοί στόχοι για τα κόκκινα δάνεια), αλλά έχει και οι ευρωεκλογές.

Η ανατροπή στα δεδομένα

Φαίνεται, πάντως, πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο περίμεναν αρκετοί. Τα σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες που θα εξετάσει η ΕΚΤ κατά τα τεστ αντοχής θα είναι πιο ήπια, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ουδείς θέλει, όπως όλα δείχνουν, να δει «τριγμούς». Κανείς δεν επιθυμεί αναταραχές, είτε στο ελληνικό είτε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό γιατί τα ελληνικά τεστ αντοχής θα προηγηθούν των ευρωπαϊκών. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι δεν θα εξαιρέσουν τις ελληνικές τράπεζες από τα αυστηρά τεστ. Από την άλλη, δεν μπορούν τα ευρωπαϊκά να είναι πιο αυστηρά από τα ελληνικά.

Πιο ήπια τεστ από το 2015

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επερχόμενα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών θα είναι ήπια. Θα επικρατήσει το ευνοϊκό σενάριο για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε σημείο, μάλιστα, που δεν θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τα προηγούμενα του 2015. Θα είναι πιο ήπια, χωρίς ακρότητες (άσχετα αν είναι στην ουσία ακραία σενάρια για τις αντοχές των τραπεζών).

Αυτό, για να μην υπάρχουν αναταραχές και να μην υπάρξουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες. Γνωρίζουν καλά στην ΕΚΤ ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένει προβληματικό. Γιαυτό έδωσαν πρόσφατα ένα περιθώριο δύο ετών στις τράπεζες να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» χωρίς συνέπειες. Γνωρίζουν, επίσης, ότι αν κάποια τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση, αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει μέσα στο 2018, αλλά το 2019. Συνεπώς θα υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Το μαξιλάρι ασφαλείας, το πρόγραμμα και ο Στουρνάρας

Αυτό που στην ουσία θέλει ο Ντράγκι είναι ηρεμία. Εκεί εδράζεται και η προτροπή του Γιάννη Στουρνάρα να υπάρξει ένα μαξιλάρι ασφαλείας όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Στην ουσία, αυτό το ζητεί και η ΕΚΤ. Θέλει να είναι σίγουρη ότι τη στιγμή που η χώρα μας θα βγει από το μνημόνιο θα υπάρχει μια «καβάτζα» 10-12 δισ. ευρώ για να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που οι αγορές δεν θα δανείσουν την Ελλάδα ή θα το κάνουν με απαγορευτικά επιτόκια.

Αν υπάρχει αυτό το «μαξιλάρι» τότε διασφαλίζεται και η τραπεζική ηρεμία. Αυτό το γνωρίζει ο Ντράγκι και πιέζει να δημιουργηθεί ένα τέτοιος «κουμπαράς». Επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση το πράττει ήδη. Σχεδιάζει τουλάχιστον άλλες δύο εξόδους στις διεθνείς αγορές, όχι μόνο για τεχνικούς λόγους αλλά και για να αντλήσει κάποια ποσά που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι κρίσιμες επαφές πριν τα τεστ αντοχής

Ήδη, πάντως, τα πρώτα ραντεβού έχουν κλειστεί. Στις 19 Ιανουαρίου θα υπάρξει μια κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους Έλληνες τραπεζίτες και την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να… κόψουν αντιδράσεις για τα τεστ αντοχής, να δουν δηλαδή οι Έλληνες τραπεζίτες τις προθέσεις της ΕΚΤ και να επιβεβαιώσουν τη στάση που θέλει να κρατήσει στο παρασκήνιο ο Μάριο Ντράγκι.

Το καλό σενάριο και το ελληνικό χρηματιστήριο

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω και τα τεστ αντοχής αποδειχθούν πιο ήπια σε σχέση με αυτά που περίμενε η αγορά, θα υπάρξουν σαφώς και θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες. Θα είναι λογικό οι ξένοι επενδυτές να τοποθετηθούν πιο εύκολα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, ενώ θα επιδράσει θετικά και στις τραπεζικές μετοχές. Οι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα και όχι αβεβαιότητα. Πόσω μάλλον αν έχει (έστω και άτυπα) την «πλάτη» της ίδιας της ΕΚΤ. Γιαυτό και επέστεψαν προ εβδομάδων τα σενάρια περί ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια