Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει 4ο πρόγραμμα για τον Σόιμπλε

263

Μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα θα σημαίνει τέταρτο πρόγραμμα και νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή που έστειλε προς τους Γερμανούς βουλευτές, με την οποία ζητά να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα.

Ελάφρυνση χρέους έτσι όπως την αξιώνει το ΔΝΤ δεν είναι εφικτή σε αυτό το στάδιο γιατί θα απαιτούσε λήψη μέτρων τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ισοδυναμούσε με ένα τέταρτο πρόγραμμα, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Η συμφωνία είναι συμβατή με το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει πως περιλαμβάνει την παρουσία του ΔΝΤ. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά πως το Ταμείο θα λάβει απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα πολύ σύντομα.

Η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών που θα κρίνει βάσει της απόφασής της την εκταμίευση της δόσης είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι περίπου, ώρα Ελλάδος.

Η κριτική που ασκείται από κάποιους βουλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Β. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο». Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια