Εικαστικός Περίπατος στην Κίμωλο

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

595

 

Μια εικαστική δράση πραγματοποιείται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την περίοδο αυτή στην Κίμωλο. Με τίτλο Γη, Ξηρά – Terra Firma, ο «εικαστικός περίπατος 2016» καλεί καλλιτέχνες να νιώσουν ως περιηγητές της ανάμνησης και της προσωπικής καταγραφής.

Παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες Δημήτρης Αληθεινός, Fabio Amaral, Φωτεινή Βενιέρη, Μαρία Βενιού, Ανδριανή Βεντούρη, Γιώργος Βεντούρης, Ελπίδα Γαδ, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Μαρία Γουβέλη, Φίλιππος Ζανέτης, Ευθύμης Θεοδόσης, Xavier Hallauer, Ανέζα Κολόμβου, Παναγιώτα Κότσιρα, Δάφνη Λιαναντωνάκη, Manunu, Δανάη Μεγγρέλη, Πέτρος Μπάτσιαρης, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Λία Πέτρου, Leda de Piart, Nia Pushkarova, Μαρία Σάρδη, Χρυσούλα Σάρδη, Γιώτα Σεριφίου, Παναγιώτα Στάικου, Νικολέττα Τζάννε, Κώστας Τσικνής, Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής, Βασίλης Ψαρράς.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Ανδριανή Βεντούρη και η Μαρία Γουβέλη, με την υποστήριξη του Δήμου Κιμώλου.

Σύγχρονοι περιηγητές

Ως σύγχρονοι περιηγητές, οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν την έννοια της περιήγησης και του οδοιπορικού μέσα από μια πραγματική ή νοητή μετακίνηση. Χρησιμοποιώντας έναν ευρύτερο εκθεσιακό χώρο, το χωριό της Κιμώλου, η έκθεση ως χαρτογραφημένος περίπατος εμπεριέχει ήδη την έννοια της (μετα)κίνησης και αποκτά ροή ενταγμένη στους χώρους συναναστροφής.

Πορείες της μνήμης

Το νησί, ως γεωγραφικός αλλά και σαν φανταστικός τόπος, μπορεί να αποτελέσει μια μικρή terra firma, μια στάση της διαδρομής, ένα πάτημα στην ξηρά που αναδύεται μέσα από την απεραντοσύνη της θάλασσας ή ένα σημείο αναφοράς, της νοητής μετακίνησης ιδεών. Η διαδικασία αυτή πιθανόν να προσομοιάζει με την ίδια την καλλιτεχνική διεργασία. Οι διαδρομές που κάνει ένα πλοίο διαγράφουν τις προσωπικές αλλά και τις συλλογικές πορείες της μνήμης, μεταφέρουν ιδέες και συνδέονται με άλλα μικρά κομμάτια «σταθερής γης».

Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις και αφήγησεις παίζουν με τα στοιχεία της ανάμνησης, της προσωπικής καταγραφής, αποτυπώνουν τις σχέσεις με τον τόπο, ταυτίζονται με την περιπέτεια και πλουτίζουν τους τρόπους ύπαρξης. Η εμπειρία που μπορεί να έχει διάφορες εκφάνσεις μορφοποιείται και αφήνεται πάλι στα κύματα να περιπλανηθεί, να διαγράψει νέα οδοιπορικά.

Οι καλλιτέχνες οικειοποιούνται τόπους, εφόσον εκεί βρίσκουν πιθανές μορφές ή την απαρχή των έργων τους. Η χειρονομία τους υφαίνεται με το περιβάλλον που παίρνει ρόλο συνδετικού υλικού και θέτει ερωτήματα σχετικά με την ποιητική των έργων τους αλλά και με την κοινωνιολογική διάσταση που προκύπτει.

Η τέχνη μίτος για όλους

Μοιραζόμαστε τον ίδιο κόσμο. Η τέχνη είναι ο μίτος για όλους. Αφυπνίζει, συγκινεί, συμβάλλει στηνσύναψη δεσμών, επομένως στην αναπτύξη της σκέψης και υφαίνει την έξοδο από τον λαβύρινθο. «Η νεαρή γυναίκα από την Κίμωλο» γνέθει το νήμα που θα συνδέσει τις σκέψεις, τις πράξεις και τις εμπειρίες που βιώνουμε σε έναν τόπο και θα μας συνδέσει μεταξύ μας.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια