Εθνική γραμμή για τα εργασιακά , ζητεί ο Γ. Κατρούγκαλος

416

Πολιτική συναίνεση αλλά και επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους , θέτει στις προτεραιότητες του ο Γιώργος Κατρούγκαλος , εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα εργασιακά , όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις πρωτοβουλίες του και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνυπογραφεί αυτή η «εθνική θέση» και από τα άλλα κόμματα της Βουλής. «Η υπεράσπιση του κοινωνικού μοντέλου είναι θέμα που υπερβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παρατάξεις αυτής της αίθουσας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και βαθύτατη πολιτική, ουσιαστική και ταξική αντιπαράθεση μεταξύ των απόψεων που όλοι εκπροσωπούμε» τόνισε και συμπλήρωσε «Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εξαετία, αυτή η “μαυρίλα” της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, στην πραγματικότητα αποτελούσε ένα εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη και τώρα ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη των αγώνων, την Ευρώπη των εργατικών κατακτήσεων δύο αιώνων».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στη Βουλή σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή μετέφερε την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενες προτάσεις των εκπροσώπων των θεσμών για επιπλέον ελαστικοποίηση των όρων που διέπουν την αγορά εργασίας για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγορά εργασίας, καθώς και της πρακτικής του δανεισμού των εργαζομένων.

«Δεν θα δεχθούμε καν να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα αφορά mini jobs περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, για τον απλό λόγο ότι έχουμε εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι δεν περιλαμβάνονται αυτά στους άξονες συζήτησης» τόνισε ο Υπουργός Εργασίας. Μάλιστα διευκρίνισε για τον συνδικαλιστικό νόμο ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία έκπτωση στο δικαίωμα της απεργίας. Είναι το ιερό και το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Εμείς είμαστε από τη μεριά του κόσμου της εργασίας και αυτό το αποδεικνύουμε παρά τις διαφορές τις οποίες έχουμε και που νομίζω σε μεγάλο βαθμό και η ιστορία και ο ελληνικός λαός θα τις κρίνει». Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των απαιτήσεων, ειδικά του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωσή τους, επεσήμανε πως «η τακτική μας απέναντι στον ακραίο παίκτη που είναι το ΔΝΤ είναι να επαναλάβουμε την τακτική απομόνωσής του, όπως με επιτυχία πράξαμε στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό. Σας θυμίζω, επέμεναν οι άνθρωποι του ΔΝΤ να αποκρούουν οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των συντάξεων στο επίπεδο που ήταν. Όταν η θέση αυτή απομονώθηκε με την αποδοχή ακόμα και από τις εργοδοτικές οργανώσεις της αναγκαίας αυτής αύξησης, λελογισμένης και μικρής των εισφορών, στο τέλος μπορέσαμε να πετύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο που ήταν η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε 30% μεσοσταθμική μείωση σε επικουρικές σε αυτήν την πολύ περιορισμένη αναπροσαρμογή που καταφέραμε».

 

Ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας το νέο οργανωτικό μοντέλο του  ΟΑΕΔ  υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθμιση της εργασιακής ζούγκλας και της αναστροφής της απορρύθμισης των τελευταίων ετών. Η ενίσχυση του ΟΑΕΔ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, πρέπει να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «εξετάζει την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων για όσους συνταξιούχους χάνουν το ΕΚΑΣ». Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ. 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια