«Εβδομάδα Αμερικής» στους Christie’s

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

853
"Goodmorning Mr President" Το ευχητήριο δώρο του Φράνς και της Νάνσυ Σινάτρα στον Ρόναλντ Ρέιγκαν στο σφυρί από τους Christie's

Στο σφυρί η ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Ρέιγκαν

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Αμερική ετοιμάζει ο οίκος Christie’s, από τις 19 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Η εβδομάδα συνδυάζει πωλήσεις αμερικανικής τέχνης, αμερικάνικα έπιπλα, ασήμι, είδη λαϊκής τέχνης και ως αποκορύφωμα έχει την ιδιωτική συλλογή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και της συζύγου του. Για πρώτη φορά η «Εβδομάδα αμερικανικής τέχνης» ξεκινά με μια μεγάλη ηλεκτρονική πώληση και συνεχίζεται με δημοπρασίες στο Κέντρο Ροκφέλερ. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα διατεθούν προς πώληση βρίσκονται ένα σπαθί που ανήκε στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ασημικά Tiffany & Co. και Gorham, ένα γλυπτό από τον William Edmondson και δύο κομμάτια από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Sam Doyle. Οι δύο δημοπρασίες (ηλεκτρονική και live) με αντικείμενα που ανήκαν στο ζεύγος Ρέιγκαν γιορτάζουν την κληρονομιά του πρώην Προέδρου, ενώ ενθυλακώνουν την πλούσια ιστορία του έθνους.

Συγκεντρώνει πάνω από 100 εξαιρετικές επιλογές έργων τέχνης που εκτείνονται από τον δέκατο ένατο και τον εικοστό αιώνα, αλλά και έπιπλα, ασημικά και είδη λαϊκής τέχνης

Η «Εβδομάδα αμερικανικής τέχνης» περιλαμβάνει 4 δημοπρασίες: «Η ιδιωτική συλλογή του Προέδρου και της κυρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν» (on line δημοπρασία, από 19 ως 28 Σεπτεμβρίου), «Η ιδιωτική συλλογή του Προέδρου και της κυρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν» (live δημοπρασία, 21-22 Σεπτεμβρίου), «Σημαντικά αμερικάνικα έπιπλα, ασήμι και λαϊκή τέχνη», (live δημοπρασία, 20 Σεπτεμβρίου) και «Αμερικανική τέχνη» (on line δημοπρασία, 16-22 Σεπτεμβρίου).

Αντικείμενα του προεδρικού ζεύγους

Από τις 19 έως τις 28 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα μια μεγάλη on line δημοπρασία που θα περιλαμβάνει αντικείμενα που ανήκαν στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και στη σύζυγό του. Χαρακτηριστικά, ο οίκος Christie’s αναφέρει ότι ανάμεσα στα 260 lots που θα διατεθούν προς πώληση ηλεκτρονικά, περιλαμβάνονται από την πιατέλα μέσα στην οποία σερβίριζε τη γαλοπούλα η κυρία Ρέιγκαν την ημέρα των ευχαριστιών, έως μερικά από τα όμορφα κοσμήματά της. Η δημοπρασία περιλαμβάνει αντικείμενα τέχνης, βιβλία, κοσμήματα, τσάντες και αξεσουάρ μόδας της κυρίας Ρέιγκαν, σερβίτσια από πορσελάνη, διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης, αντικείμενα κινεζικής τέχνης. Όλα ανήκαν στο προεδρικό ζεύγος.

Τα highlights

Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει στο Κέντρο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη live δημοπρασία με το ίδιο θέμα. Ανάμεσα στα highlights της πώλησης ένα διακοσμητικό ρολόι του οίκου Tiffany& Co., με τίτλο «Good morning mr. President», ευχητήριο δώρο στον Ρόναλντ Ρέιγκαν από τον Φράνσις και τη Νάνσι Σινάτρα. Η τιμή εκτίμησης είναι 5.000-10.000 δολάρια.
Τιμή εκτίμησης 7.000-10.000 δολάρια έχει ένα ζευγάρι ασημένια μανικετόκουμπα που ανήκαν στον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Από 5.000 έως 7.000 αναμένεται να πιάσει ένα δακτυλίδι του οίκου Bulgari με ζαφείρια και διαμάντια στο σχέδιο της αμερικανικής σημαίας. Την ίδια τιμή εκτίμησης έχει ένα βραχιόλι της κυρίας Ρέιγκαν του οίκου Bulgari, από χρυσό, στολισμένο με διαμάντια.
Ένας πίνακας της Anna Mary Robertson «Grandma» Moses, με τίτλο «A Gay Time», έχει τιμή εκτίμησης 15.000-25.000 δολάρια.
Τα έσοδα από τα συνολικά 700 lots που θα βγουν στο σφυρί στις δύο δημοπρασίες θα διατεθούν στο ίδρυμα Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute.

Τα top lots

Η δημοπρασία θα γίνει στο Κέντρο Ροκφέλερ. Top lot ένας μνημειώδης ξύλινος, σκαλιστός και πολύχρωμα διακοσμημένος αετός με ανοιχτά φτερά, ο οποίος είναι έργο του Wilhelm Schimmel. Το διακοσμητικό άγαλμα έχει ύψος 26 εκατοστά. Η τιμή εκτίμησης είναι 100.000-150.000 δολάρια.
Τιμή εκτίμησης 20.000-40.000 δολάρια έχει ένας πίνακας του Ralph Cahoon (1910-1982) με τίτλο «Jubilant Harbor Scene».
Ένα ζωγραφισμένο και πολύχρωμα διακοσμημένο κουτί από ξύλο πεύκου έχει τιμή εκτίμησης 10.000-15.000 δολάρια.

Με το… ποντίκι

Η τέταρτη δημοπρασία της «Αμερικανικής εβδομάδας» είναι και αυτή ηλεκτρονική και θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Συγκεντρώνει πάνω από 100 εξαιρετικές επιλογές έργων τέχνης που εκτείνονται από τον 19ο έως και τον 20ό αιώνα. Ανάμεσα στα lots περιλαμβάνονται έργα των Alfred Jacob Miller, Martin Johnson Heade, Milton Avery, Andrew Wyeth και Childe Hassam.
Τιμή εκτίμησης από 60.000-80.000 ευρώ έχει ο πίνακας με τίτλο «Pirates’ Chest», του Andrew Wyeth. Ένα γλυπτό της Harriet Whitney Frishmuth, με τίτλο «Joy of the Waters», έχει τιμή εκτίμησης 50.000-70.000 δολάρια.
Ο πίνακας «Saraand Julie», του Fairfield Porter, έχει τιμή εκτίμησης 60.000-80.000 δολάρια.
Τα εβδομαδιαία αφιερώματα σε μια χώρα που περιλαμβάνουν τρεις ή και παραπάνω δημοπρασίες είναι τα τελευταία χρόνια μια παράδοση για τους δύο μεγάλους οίκους, Sotheby’s και Christie’s. Από ό,τι δείχνουν τα αποτελέσματα, οι πωλήσεις είναι ικανοποιητικές, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι οίκοι τα μεθοδεύουν τουλάχιστον μία με δύο φορές τον χρόνο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια