Δ. Βίτσας: Στα «χαρτιά» παραμένει αποστολή τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου

810

Στα «χαρτιά» είναι και αναμένεται μέχρι στιγμής η αποστολή τεχνικών κλιμακίων από την ΕΕ για τα νησιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες χορήγησης ασύλου κωλυσιεργώντας, να εξετάζουν 50 με 60 αιτήσεις την ημέρα, αριθμό που χαρακτήρισε πάρα πολύ μικρό, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

«Οι υπηρεσίες ασύλου εργάζονται, αλλά η δυναμικότητά τους είναι μικρή και έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποσταλεί η βοήθεια που εγγράφεται και μέσα στη συμφωνία σε σχέση με τους ειδικούς και τους μεταφραστές που θα έρθουν στα νησιά», είπε ο Δημ. Βίτσας, χαρακτηρίζοντας «κεντρικό ζήτημα» την υποχρέωση των χωρών – μελών της ΕΕ για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, χαρακτήρισε «παράνομη πράξη που εισφέρει οικονομικό κόστος», αλλά – όπως είπε -έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό από όλους και με βάση τη συνθήκη της Γενεύης ότι όσοι βρίσκονται, φιλοξενούνται, ή διαμένουν στην Ελλάδα υπόκεινται στους αντίστοιχος νόμους και στην αντίστοιχη νομοθεσία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί η απομάκρυνσή τους δεν είναι μόνο τα 50 με 100 άτομα που έχουν τοποθετήσει τις σκηνές πάνω στις γραμμές, αλλά – όπως επισήμανε – εκεί υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Ανέφερε ακόμη ότι στην Ειδομένη δεν λειτουργούν μόνο οι ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστεία και το κράτος, αλλά και ορισμένες «ομάδες, ή ομαδούλες» που υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και τους κρατούν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

Καταλήγοντας, ενημέρωσε ότι πάνω από το 60% των προσφύγων και μεταναστών έχουν μεταφερθεί από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο στο Σκαραμαγκά και στον Ελαιώνα, μικρή αποσυμφόρηση έγινε και στο Ελληνικό, όπου γύρω στα 500 άτομα μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές που είχαν κενές θέσεις, ενώ οι 4 χώροι προσωρινής φιλοξενίας, σε Ωραιόκαστρο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, θα συντελέσουν στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια