Δυνατό χαρτί η Χρύσα Βέργη

Της Ειρήνης Πιτσόλη

1598

Η καταξιωμένη ζωγράφος πιστοποιεί με το έργο της ότι το ταλέντο δεν έχει φύλο και ότι δεν γνωρίζει κρίση.Τα έργα της κατέχουν υψηλή θέση στην εκτίμηση των συλλεκτών 

Μπορεί η ζωγραφική για κάποιους να είναι ανδροκρατούμενος χώρος, μπορεί να υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι του χώρου της Τέχνης –ακόμα και γκαλερίστες– που θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν καλά στη ζωγραφική, όμως η Χρύσα Βέργη έρχεται να αποδείξει το αντίθετο.

Η καταξιωμένη ζωγράφος πιστοποιεί με το έργο της ότι το ταλέντο δεν έχει φύλο και ότι τα αξιόλογα έργα Τέχνης κρατάνε, ανεξαρτήτως εποχής, υψηλή θέση στην εκτίμηση συλλεκτών και φιλότεχνου κοινού.

Η έκθεση «Beyond my means», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Alpha CK Art Gallery, που αποτελεί την πρόσφατη συγχώνευση του οίκου δημοπρασιών AlphaZmart Auctions με την γκαλερί CK Art, στην Κύπρο, έτυχε θερμής υποδοχής από το κυπριακό κοινό.

Πάνω από τα μισά εκθέματα βρήκαν αγοραστή πριν καλά-καλά τελειώσει η έκθεση και οι πωλήσεις των έργων συνεχίζονται.

Στην έκθεση που διήρκεσε από τις 8 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου παρουσιάστηκε μια νέα θεματική σειρά 24 έργων, που με τον τίτλο «Beyond my Means» ξεκίνησε το 2014 για να ολοκληρωθεί το 2016.

Μεταφυσικά μηνύματα

Στα έργα αυτά η Βέργη εστιάζει στο αρχέγονο σώμα του νερού, αφουγκραζόμενη μεταφυσικά μηνύματα, που προσεγγίζουν τον συμβολισμό και την αλληγορία, αφυπνίζοντας τις αισθήσεις του θεατή στην πληρότητά τους.

Η Βέργη είναι δυνατή υπογραφή στο χρηματιστήριο της Τέχνης. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή του Ομίλου Εταιρειών της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στη συλλογή της Αγροτικής Τράπεζας, στη συλλογή Παπαστράτος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στο Μουσείο Φρυσίρα. Επίσης, συλλέκτες ελληνικής και ξένης καταγωγής με παγκόσμια φήμη έχουν στη συλλογή τους έργα της Βέργη.

Παγκοσμίου φήμης συλλέκτες

Το 2015, παρά την κρίση που μάστιζε και εξακολουθεί να αποδυναμώνει την αγορά Τέχνης, σημειώθηκαν σημαντικές πωλήσεις έργων της. Στην καθιερωμένη εμπορική έκθεση «Art Athina» δύο Κύπριοι συλλέκτες –ένας δικηγόρος και ένας χρηματιστής– επένδυσαν για πρώτη φορά σε πίνακες της Βέργη.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον κορυφώθηκε όταν έργα της που παρουσιάστηκαν στη νεοσύστατη τότε Evripides Gallery, ιδιοκτησίας Κώστα και Νάσιας Ευριπίδη, κέρδισαν το ενδιαφέρον συλλεκτών και επενδυτών.

Ο ίδιος ο Κώστας Ευριπίδης έχει στην προσωπική του συλλογή έργα της Χρύσας Βέργη. Ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης, στου οποίου τη συλλογή συναντάμε όλη την ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα, δηλώνει για τη Βέργη ότι «θα γράψει ιστορία στην τοπιογραφία».

Έργα της Βέργη έχουν στην κατοχή τους, επίσης, πολλοί γνωστοί για τις σπουδαίες συλλογές τους  Έλληνες εφοπλιστές.

Οι δημοπρασίες

Η πορεία της είναι αξιοσημείωτη και στις δημοπρασίες. Το 2005 έργο της Βέργη με τίτλο «Playing in the sand» (92,5×58,5 εκ.) βγήκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο και πουλήθηκε για 3.694 ευρώ.

Εναν χρόνο αργότερα ιδιώτης ρευστοποιεί ένα άλλο έργο της, με τίτλο «Autumn leaves» (111×170,5 εκ.), το οποίο αγοράζεται έναντι 12.596 ευρώ.

Την ίδια τιμή αγγίζουν και οι «Κολυμβητές» (133×82 εκ.), που πωλούνται πάλι σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, πιάνοντας τελική τιμή 12.596 ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Παρότι τα έργα της έχουν ζήτηση, δεν βγαίνουν συχνά σε δημοπρασίες. Ο λόγος είναι ότι οι συλλέκτες αποφεύγουν να ρευστοποιήσουν έργα της, λόγω της υψηλής ποιότητας, της μικρής παραγωγής και της διαφορετικής κάθε φορά θεματολογίας. Ένα έργο της Βέργη δύσκολα αντικαθίσταται.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το εξής παράδειγμα: Μετά τον θάνατο μεγάλου συλλέκτη οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν κάποια κομμάτια της συλλογής του. Ανάμεσά τους τρία έργα της Βέργη. Τα έργα πουλήθηκαν σε άλλους συλλέκτες πριν προλάβουν να βγουν σε δημοπρασία. Συγκεκριμένα, το έργο «Αρχαίος χώρος» πουλήθηκε σε συλλέκτη στην Αμερική. Τα έργα «Ερωτικό» και «Ψηλό δέντρο» πουλήθηκαν σε γνωστό για την αγάπη του στην τέχνη Κύπριο επιχειρηματία.

Η Χρύσα Βέργη δηλώνει σχετικά: «Είμαι ικανοποιημένη που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της Τέχνης, μπορώ ακόμα να ζω κάνοντας αυτό που αγαπώ τόσο πολύ. Και ευχαριστώ όλους τους συλλέκτες που εξακολουθούν να αγκαλιάζουν με αγάπη και ενδιαφέρον τα έργα μου».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια