Δυνατά χρώματα και ατσάλι στην Τζια

Τα χρώματα, το φως και το ατσάλι με τις αντανακλάσεις τους δίνουν μυστηριακή διάσταση στα έργα της Τίνας Καραγιώργη

460

 

Ατομική έκθεση της Τίνας Καραγεώργη στη Marina Keas Gallery, στο Βουρκάρι

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Βουτιά στο φως και στα έντονα χρώματα πραγματοποιεί η καλλιτέχνις Τίνα Καραγεώργη στην ατομική της έκθεση που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στην γκαλερί Marina Keas Gallery στο Βουρκάρι της Κέας.

Με θέα τον κόλπο του Βουρκαρίου και ιδιαίτερα καλοκαιρινή διάθεση, η πολύπλευρη καλλιτέχνις παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη νέα της δουλειά με έργα ζωγραφικής, καθώς και κάποια έργα κεραμικής, μεταλλικά γλυπτά και κοσμήματα.

Τίνα Καραγιώργη

Νέα σημειολογία

Στο εικαστικό σύμπαν της καλλιτέχνιδος συνυπάρχουν υλικά και νέες τεχνικές δημιουργώντας μια νέα σημειολογία μέσα από τα πολλαπλά επίπεδα και τις φόρμες. Μικτές τεχνικές και φως νέον αποτελούν τον νέο κύριο άξονα στα έργα της Καραγεώργη, που εκθέτει για πρώτη φορά στο νησί.

Η νέα της εικαστική δουλειά αναδεικνύεται εξαιρετικά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στον κόλπο του Βουρκαρίου, καθώς το στοιχείο του φωτός προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο βάθος στην τρισδιάστατη δομή των έργων αλλά και μεγαλύτερη αισθητική φόρτιση.

Τα δυνατά χρώματα, το φως και το ατσάλι με τις αντανακλάσεις τους δίνουν άλλοτε μια μυστηριακή και άλλοτε μια ιλουζιονιστική διάσταση στα έργα.

Μεικτές τεχνικές

Η πολυτάλαντη καλλιτέχνις για κάθε είδος δουλειάς της εμπνέεται από πολλές και διαφορετικές πηγές, όπως μας ανέφερε η ίδια.

«H έκθεση αυτή, που παρουσιάζω στην Τζια», είπε η Τίνα Καραγεώργη, «αποτελεί τη β’ φάση μιας θεματικής που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πρόσφατα μεγάλος τραπεζικός όμιλος εμπλούτισε τη συλλογή του με έργα αυτής της δουλειάς μου.

Στη Marina Keas Gallery παράλληλα με την ατομική μου, η οποία ξεχωρίζει από παλαιότερες δουλειές μου λόγω του φωτός και των μεικτών τεχνικών που χρησιμοποιώ, παρουσιάζω και ένα επιτοίχιο κεραμικό έργο, καθώς και κάποια μικρογλυπτά.

Καθώς δεν έχω εκθέσει ξανά στο νησί, θα παρουσιάσω και τέσσερα κοσμήματα που αγαπώ, από φαγιάνς και stoneware».

«Οι μικτές τεχνικές πάντα με γοήτευαν», συνέχισε η καλλιτέχνης, «γιαυτό και μετά τη Σχολή Καλών Τεχνών ακολούθησα σ’ αυτόν τον τομέα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Λονδίνο.

Σπούδασα μικτές τεχνικές, γλυπτική σε μέταλλο, φωτογραφία και μεταξοτυπία. Το να γνωρίζεις τις αντιδράσεις των υλικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για έναν καλλιτέχνη. Τον βοηθάει να κινηθεί με ακρίβεια και να προσεγγίζει το αποτέλεσμα που έχει σχεδιάσει καλύτερα».

 

Κοσμήματα μικρά έργα τέχνης

Τα κοσμήματα της καλλιτέχνιδος είναι μικρά έργα τέχνης. Βραχιόλια, δαχτυλίδια, καρφίτσες και περιδέραια καμωμένα από κεραμικό, φαγιάνς και σμάλτα, κάποια από αυτά ζωγραφισμένα στο χέρι, άλλα φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι, εκτίθενται στην γκαλερί πραγματικά ως έργα τέχνης.

«Αγαπώ πολύ να δημιουργώ κοσμήματα. Πώς ξεκίνησε αυτό;

Με έναν τρόπο ίσως τυχαίο. Κάθε φορά που έφτιαχνα ένα έργο ζωγραφικής έπρεπε να περιμένω να στεγνώσουν τα υλικά. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούσα θέλανε χρόνο και υπομονή, όπως είναι η αυγοτέμπερα, για παράδειγμα, που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα τεχνική.

Στον χρόνο αυτόν, παίζοντας με τα υλικά, έφτιαχνα έργα για να τα φορέσω με κάποια μορφή τους. Στη συνέχεια, αυτό το εξέλιξα και μου δημιουργήθηκε η ανάγκη έκφρασης και κατασκευής αντικειμένων με άλλες τεχνικές και υλικά».

Πηγές έμπνευσης

Η Τίνα Καραγεώργη εμπνέεται από ποικίλες πηγές. Τα μελαμβαφή αγγεία, τα οθωμανικά κεραμικά της Νίκαιας, τις πανοπλίες των μαχόμενων βασιλείων της Κίνας ή τις προϊστορικές βραχογραφίες στα υψίπεδα της Αφρικής είναι κάποιες από τις πηγές έμπνευσής της στην κεραμική.

«Στην κεραμική περιορίζομαι σε λίγες τεχνικές για να μπορώ να εμβαθύνω και να πειραματιστώ σε αυτές με επιτυχία. Αυτόν τον καιρό πειραματίζομαι με την πορσελάνη. Έργα από πορσελάνη φιλοδοξώ να σας δείξω σύντομα».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017.

 

 

Who is who

 

Η Τίνα Καραγεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και αποφοίτησε με άριστα, λαμβάνοντας τιμητική διάκριση για τις σπουδές της στην κεραμική.

Συνέχισε με υποτροφία στο Byam Shaw School of Art στο Λονδίνο και κατόπιν στο St Martin’s School of Art όπου, εκτός από μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική, σπούδασε μικτές τεχνικές, γλυπτική σε μέταλλο, φωτογραφία και μεταξοτυπία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε κατά παραγγελία με την τοιχογραφία/διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων.

Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση, έκανε σκηνικά σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Σκηνογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1998 για την ταινία μεγάλου μήκους του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Black Out».

Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Triennale του Lutz στην Πολωνία, το 2014 στο International Zurich Art Fair και το 2014 στο International Korea Art Fair.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια