Διαφωνία ΣΕΒ με το νομοσχέδιο για τα κανάλια

361

Η ελληνική κυβέρνηση πλήττει την ελευθερία των συναλλαγών και τον ελεύθερο ανταγωνισμό με τους χειρισμούς της τόσο στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας όσο και με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, εκτιμά στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο Σύλλογος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδος. Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου αποτελεί «ελληνική πατέντα» πάνω σε τεχνολογίες αιχμής που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, αλλά η μεταφορά της στην ελληνική πραγματικότητα και η επιβολή της διά νόμου παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας, εκτιμά ο ΣΕΒ. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, υπό το καθεστώς ελεγχόμενου ανταγωνισμού και προκαθορισμένου κόστους, έτσι και με αυτό το νομοσχέδιο πλήττεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός. «Και ενώ στις ΗΠΑ η τεχνολογία αυτή δεν έχει αποκτήσει παρά ελάχιστη αποδοχή, καθώς δημιουργεί ασυνέχειες στην αγορά, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να την εφαρμόσει υποχρεωτικά στο σύνολο της τηλεοπτικής αγοράς επιβάλλοντας και πρόσθετη φορολόγηση 10% του διακινούμενου κύκλου εργασιών από διαφημιστικό έσοδο, για να καλύψει τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και άλλων συναφών αναγκών πολιτικού σχεδιασμού της ούτως ελεγχόμενης αγοράς τηλεοπτικών σταθμών» συνεχίζει ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι και οι δύο νόμοι αργά ή γρήγορα είναι πιθανόν να κριθούν αντισυνταγματικοί και να καταπέσουν, αλλά η αναστάτωση που προκαλείται στην αγορά είναι «ανεπίτρεπτη, ιδίως σε μια περίοδο όπου πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν απλά να επιβιώσουν».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια