Δημοσιονομική προσαρμογή με προσέλκυση έξυπνων επενδύσεων

Νέες ισορροπίες, νέα δεδομένα και πολλές προκλήσεις αναζητούν ηγέτες…

541

Η ψήφιση των νέων μέτρων έχει φέρει αναστάτωση και έχει διαταράξει την κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση και επιδιώκουν μέσω των κινητοποιήσεών τους να αντισταθούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή τους. Ο επιχειρηματικός κόσμος  αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία του τραπεζικού συστήματος, που κάποτε ήταν ο μοχλός ανάπτυξής του.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης, δημοσιογράφος

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσαρμοσμένο ως προς τον οικονομικό κύκλο δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 8,7% του δυνητικού ΑΕΠ το 2016 έναντι ελλείμματος 10,5% του δυνητικού ΑΕΠ το 2009. Το μέγεθος αυτό συνιστά καλύτερο μέτρο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής,  καθώς λαμβάνει υπόψη το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου αυτή έλαβε χώρα.

Συνεπώς η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας συνολικά την ανωτέρω περίοδο έφτασε τις 19,2 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ και είναι κατά πολύ υψηλότερη έναντι των υπολοίπων κρατών – μελών της Ε.Ε. που επίσης εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη δεύτερη μεγαλύτερη προσαρμογή μετά τη χώρα μας  πέτυχε η Ιρλανδία (10,3% του ΑΕΠ).

Η επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των σχετικών μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, διαμορφώνει  ένα ευνοϊκό κλίμα για την προσέλκυση κρίσιμων για την ανάπτυξη επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Στον εξωτερικό τομέα η πατρίδα μας κατόρθωσε επίσης να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009- 2016. Η προσαρμογή αυτή στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά. Η χώρα μας  έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της σε όρους κόστους εργασίας.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% το 2017 (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά στην εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου. Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και ταυτόχρονα παρουσιάζει υψηλό δείκτη ενεργειακής εξάρτησης,  επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, καθώς ανακάμπτει η οικονομία σταδιακά, ενισχύει και τη ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.

Το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας οφείλει να συνεργαστεί και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη «νέα εποχή» που διαμορφώνεται. Νέες ισορροπίες, νέα δεδομένα και πολλές προκλήσεις αναζητούν ηγέτες στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης,  που θα  μπορούν   να  έχουν όραμα για να φτιάξουν μια Ε.Ε. ευέλικτη και ανταγωνιστική.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια