Γ. Κατρούγκαλος: Εκτός της ατζέντας η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

727

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά, με συνέντευξή του στο «ΑΜΠΕ», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως το εν λόγω ζήτημα δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι άξονες της διαπραγμάτευσης είναι  η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μακρυά από την αντίληψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στην Ελλάδα κανείς -ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Ως εκ τούτου ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί.

Ερωτηθείς για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι επιδίωξη αποτελεί να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως ο εν λόγω νόμος είναι εκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Πάντως, επισήμανε ότι το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προβλέπεται από το Σύνταγμα, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στηρίζει την απλή, άδολη και ανόθευτη αναλογική.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια