Γκιουλέν: «Σκηνοθετημένο» το πραξικόπημα – Πιθανός υποκινητής του ο Ερντογάν

630

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο η απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία να ήταν «σκηνοθετημένη», ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ σε συνέντευξή του στους «New York Times», άφησε να εννοηθεί πως η απόπειρα βίαιης κατάλυσης της εξουσίας, μπορεί να οργανώθηκε και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Παρότι «δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις…ορισμένοι ηγέτες στήνουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ανέφερε με νόημα ο Γκιουλέν.

Σημειώνεται, ότι ο Ερντογάν από την πρώτη στιγμή της απόπειρας εκδήλωσης πραξικοπήματος, υπέδειξε ως βασικό υποκινητή του τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, ζήτησε από τις ΗΠΑ, όπου κατοικεί από το 1999 ο Γκιουλέν, την έκδοση του ιεροκήρυκα. «Ό,τι μας ζητήσατε στο παρελθόν εμείς το κάναμε, αν είσαστε πραγματικοί σύμμαχοι πρέπει να μας τον παραδώσετε αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Άγκυρα στην έρευνά της για την απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια