Γιώργος Σταθόπουλος «Σκοπός της τέχνης είναι να άγει την ψυχή σ’ έναν τόπο γαλήνιο»

751
Γιώργος Σταθόπουλος

 

Ο εικαστικός Γιώργος Σταθόπουλος μίλησε στο axiaplus  για τις τελευταίες του δραστηριότητες, καθώς και για το ενδιαφέρον που πιστεύει ότι μπορεί να έχουν οι Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό.

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Ο Γιώργος Σταθόπουλος ανήκει στη γενιά των συγχρόνων ζωγράφων, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από το Ελληνικό φιλότεχνο κοινό.

Μόνος του, στο ίδιο εργαστήριο πάνω από σαράντα χρόνια, στην περιοχή του Αγ. Αρτεμίου στη Γούβα, ανακαλύπτει σχέσεις χρωμάτων, θεμάτων και σχεδίων. Σύμβολά του η γυμνή, ιδανικά όμορφη, γυναίκα γεμάτη καμπύλες, έτοιμη να σαγηνεύσει το κοινό της, κρατώντας στο χέρι της ένα μήλο, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, παίζοντας άρπα ή φλογέρα.

Έργα που συνδυάζουν υπερρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία και πλημμυρίζουν ρομαντισμό, εκτινάσσοντας τον θεατή σε ονειρικές διαστάσεις.

Συναντήσαμε τον δραστήριο εικαστικό στο εργαστήριό του και μιλήσαμε για τις τελευταίες του δραστηριότητες, καθώς και για το ενδιαφέρον που πιστεύει ότι μπορεί να έχουν οι Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό.

– Πώς εκλαμβάνετε την έννοια της τέχνης;

– Για μένα η τέχνη αντιπροσωπεύει την ομορφιά. Οφείλει να ψυχαγωγεί τον άνθρωπο και όχι να τον βασανίζει. Αρκετά δεινά αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Ο άνθρωπός παθαίνει τόσα στην αληθινή του ζωή. Ας ανακαλύπτει την ομορφιά στην τέχνη! Αναφέροντας αυτά, έχω στο μυαλό μου την τέχνη στην αρχαία Ελλάδα, στη ρωμαϊκή εποχή, τότε που το «ιδανικό» ήταν το κάλλος, η ομορφιά.

Σκοπός της τέχνης είναι να άγει την ψυχή σ’ έναν άλλον τόπο, ευχάριστο, γαλήνιο! Προσπαθώ ταπεινά με το έργο μου να πλησιάσω την ομορφιά της ζωής και να την μοιραστώ με τους ανθρώπους γύρω μου.

– Μιλήστε μας για την θεματολογία των τελευταίων σας έργων.

– Ζωγραφίζω ό,τι μου τραβά την προσοχή. Βγαίνω για έναν περίπατο και μπορεί να αισθανθώ όμορφα και να έχω τη διάθεση να ζωγραφίσω.

Η θεματολογία μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρική, πλαισιωμένη από φεγγάρια, πουλιά, ποδήλατα, καπέλα και άλλα πράγματα που κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Αγαπώ τα χαρούμενα χρώματα και επιθυμώ οι πίνακές μου να αποπνέουν αισιοδοξία και να κάνουν τον θεατή χαρούμενο.

 

– Πιστεύετε ότι ένας Έλληνας ζωγράφος θα μπορούσε να έχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό;

 

– Συνήθως ο Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Ελλάδα και εκθέτει στο εξωτερικό έχει κυρίως αγοραστικό ενδιαφέρον από άλλους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί. Σπανιότερα τα έργα του αγοράζονται από ξένους συλλέκτες.

Φυσικά, αν κάποιος Έλληνας ζει και δραστηριοποιείται σε κάποια πόλη του εξωτερικού τότε τα πράγματα γι’ αυτόν είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που έχουν μεταναστεύσει, ζουν μόνιμα εκεί και έχουν ενσωματωθεί στην άλλη χώρα. Προσωπικά έχω εκθέσει, επί παραδείγματι, στις Βρυξέλλες, στην Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στη Ρώμη. Αγοραστές των έργων μου ήταν κυρίως Έλληνες.

Πρόσφατα συμμετείχατε σε μια ομαδική έκθεση στη Ναύπακτο με τίτλο «Art Exhibition». Μιλήστε μας για την εμπειρία σας αυτή.

– Είμαι μεγάλος πια και κάνω μόνο πράγματα που με εκφράζουν, με ευχαριστούν, με συνεργάτες που εκτιμώ και αγαπώ. Έτσι, αποφάσισα να συμμετάσχω σε μια έκθεση με άλλους τρεις φίλους μου καλλιτέχνες για να παρουσιάσουμε έργα μας στον όμορφο χώρο του «Art Lepanto», που βρίσκεται στο γραφικό λιμάνι της πόλης της Ναυπάκτου.

Ο χώρος αυτός είναι μαγικός, απίστευτης ομορφιάς, και αποτελεί στέγη πολιτισμού για τους καλλιτέχνες αλλά και επισκέπτες της περιοχής που επιθυμούν να προσεγγίζουν τις εικαστικές τέχνες.
Συμμετείχα, λοιπόν, στην έκθεση αυτή με τον Θανάση Λάλα, τον Απόστολο Χαντζαρά και τον Νίκο Καλατζή, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκθεση.

Τίτλος της έκθεσης ήταν «Art Exhibition» και διοργανώθηκε από τον σύλλογο «Ναύπακτος πολιτιστικές διαδρομές».

 – Έχετε προγραμματίσει κάποιες εκθέσεις για την επόμενη σαιζόν;

– Αποφεύγω να κάνω προγραμματισμούς και σχέδια. Είμαι λάτρης του αυθόρμητου και του αυτοσχεδιασμού. Θέλω ό,τι κάνω να το αποφασίζω μέσα από την καρδιά μου.

Προσωπικά, ζω ζωγραφίζοντας. Έτσι, είμαι πολύ παραγωγικός και μπορώ ανά πάσα στιγμή να εκθέσω έργα μου. Έξαλλου, όπως έχω ξαναπεί δεν κάνω διακοπές ποτέ. Ακόμα κι όταν πηγαίνω για τα εγκαίνια κάποιας μου έκθεσης μακριά από την Αθήνα, την επόμενη μέρα επιστρέφω στο εργαστήριό μου.

Ακόμα κι όταν επισκέφτηκα τον γιο μου στην Σέριφο, που βρίσκεται τα τελευταία καλοκαίρια στο νησί αυτό για επαγγελματικούς λόγους, δεν κάθισα πάνω από 2 μέρες. Ήθελα να γυρίσω στο εργαστήριό μου. Μου έλειπαν οι καμβάδες και τα πινέλα μου.

 

– Πρόσφατα διοργανώθηκε και η ατομικής σας έκθεσης στην Κάρυστο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

–  Ολοκληρώθηκε και η καλοκαιρινή ατομική μου έκθεση στο Μπούρτζι της Καρύστου. Πρόκειται για ένα κάστρο, ενετικής κατασκευής του 1350 μ. Χ. που διασώζεται ακέραιο. Μαγικό μέρος! Χρησιμοποιούν το χώρο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Όταν μου πρότειναν να εκθέσω εκεί συμφώνησα αμέσως γιατί εντυπωσιάστηκα από το μέρος. Προσκλήθηκα από την πολιτιστική οργάνωση της περιοχής και με τη βοήθεια του κ. Βόσσου και πολλών άλλων εκεί οργανώθηκε η έκθεσή μου. Τους ευχαριστώ όλους πολύ!

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια