Γιώργος Παπανικολάου: «Η απουσία πραγματικής ανεξαρτησίας το μεγάλο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης»

Έχοντας διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, όπως επίσης και ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. ο νυν δήμαρχος Γλυφάδας αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της αυτοδιοίκησης

349

– Αναλαμβάνοντας δήμαρχος Γλυφάδας ποιο ήταν το όραμα και το σχέδιό σας;

– Η Γλυφάδα είναι μια πόλη προικισμένη, με μοναδικά χαρακτηριστικά και τεράστιες δυνατότητες. Από το ξεκίνημα της θητείας μας ως δημοτική αρχή βάλαμε φιλόδοξους στόχους: να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αδύναμους συμπολίτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση. Να δώσουμε λύση στο μείζον και διαχρονικό πρόβλημα με την έλλειψη κοιμητηρίου.

Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, εισάγοντας για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία, δημιουργώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, κ.ά. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα παιδιά, με νέους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με ανακαινισμένα σχολεία, με καινούργιες και ασφαλείς παιδικές χαρές, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Να έχουμε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές: Δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, παραλία και πολλά ακόμα. Με σκληρή δουλειά και πολλή προσπάθεια πετύχαμε όλους τους παραπάνω στόχους και υλοποιούμε ήδη νέους: Την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, τη δημιουργία μιας «πράσινης» πόλης, με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και φυσικά τον διαρκή και καθημερινό μας στόχο, που είναι μια πόλη καθαρή και ευπρεπής από άκρη σε άκρη.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

– Υπάρχει «συνταγή της επιτυχίας» καθώς η θητεία σας μέχρι σήμερα κρίνεται άκρως επιτυχημένη;

– Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λέτε, σας ευχαριστώ για τη θετική προσέγγιση. Θα σας δώσω μια σημαντική παράμετρο της δουλειάς που κάνουμε για να γίνει κατανοητό αυτό που θέλω να τονίσω: Παραλάβαμε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στα 13,5 εκατ. ευρώ και ήδη, μετά από τρία χρόνια, μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης, έχουμε ξεπεράσει τα 24. Πώς έγινε αυτό εφικτό; Με χρηστή διοίκηση, νοικοκύρεμα, σοβαρούς και διαφανείς διαγωνισμούς, σκληρή και ομαδική δουλειά με τους εργαζόμενους του δήμου, τους αντιδημάρχους και το δημοτικό συμβούλιο. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια θα μπορέσουμε στο τέλος του χρόνου να υλοποιήσουμε μια κεντρική μας προεκλογική δέσμευση και να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 10% για όλους.

– Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι «ακομμάτιστη»;

– Πιστεύω βαθιά ότι τα πολιτικά κόμματα είναι ένα βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας και έχουν έναν σπουδαίο και κομβικό ρόλο να παίξουν σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Σε επίπεδο δημοτικό οι κομματικοί ανταγωνισμοί και τα πολιτικά παιχνίδια χάνουν το νόημά τους και όποιος δεν το έχει αντιληφθεί ανήκει σε άλλη εποχή. Προφανώς δεν είναι μεμπτό να έχεις κομματική ταυτότητα, αλλά πρέπει να μην την ανακατεύεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στα τοπικά ζητήματα, που είναι καίριας σημασίας για τη ζωή κάθε πολίτη, μας ενώνουν οι λύσεις απέναντι στα προβλήματα. Ειλικρινά με χαροποιεί όταν συναντώ τακτικά δημότες που μου λένε «δεν συμφωνώ με το κόμμα από το οποίο προέρχεσαι, αλλά βλέπω τη δουλειά που κάνεις στη Γλυφάδα και θα σε ψηφίσω στις δημοτικές εκλογές».

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης σήμερα;

– Η απουσία πραγματικής ανεξαρτησίας. Οι πολίτες πρέπει να έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να επιλέξουν τη δημοτική αρχή που επιθυμούν, εκείνη να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της και στο τέλος της θητείας της να κριθεί βάσει του έργου της. Φαίνεται απλό; Δεν είναι καθόλου! Από τους υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι την κεντρική κυβέρνηση δεκάδες εμπόδια μπαίνουν καθημερινά στο έργο μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη, αντιλαμβάνεται καλύτερα την καθημερινότητά του, γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές των εμπόρων, των βιοτεχνών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αν το κεντρικό κράτος εμπιστευθεί τη διαχείρισή μικρών και μεγάλων ζητημάτων στους δήμους και στις περιφέρειες, τότε πραγματικά μπορείτε να δείτε όχι απλά πρόοδο, αλλά μικρά θαύματα σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Είναι απίστευτο μερικές φορές πώς η γραφειοκρατία, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έντονη δυσπιστία και άλλα παρεμφερή ζητήματα μπλοκάρουν την ανάπτυξη και την πρόοδο σε τοπικό επίπεδο.

– Ως πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ποια είναι η άποψη για την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων υπό τη μορφή αυτή στα πανεπιστήμια;

– Οι νέοι ψηφίζουν, είναι ενεργές πολιτικές οντότητες, έχουν άποψη και θέλουν να την εκφράσουν. Πολιτικές νεολαίες και φοιτητικός συνδικαλισμός υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη με διαφορετική προφανώς μορφή και ένταση. Στη χώρα μας τόσο το φοιτητικό όσο και το νεολαιίστικο κίνημα έχουν διαδραματίσει τις τελευταίες δεκαετίες σπουδαίο ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, στη διάδοση νέων ιδεών, στη διεκδίκηση δικαιωμάτων που σήμερα πια μοιάζουν σε πολλούς αυτονόητα. Προφανώς υπάρχουν και προβλήματα και παθογένειες και η λύση  –όπως σε όλες τις περιπτώσεις άλλωστε–  βρίσκεται στο χτίσιμο του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί υγιώς η φοιτητική εκπροσώπηση και η νεανική πολιτική.

– Ως άνθρωπος που έχετε ασχοληθεί με το προσφυγικό αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα πώς αξιολογείτε την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την κυβέρνηση;

– Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ. Ως ευρωβουλευτής είχα την τιμή να είμαι συντονιστής για την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αρμόδια επιτροπή για το μεταναστευτικό, ενώ ήμουν παράλληλα εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Η αλληλεγγύη, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων ήταν τα μεγάλα ζητούμενα  –και δυστυχώς παραμένουν και σήμερα. Η μεγάλη προσφυγική κρίση βρήκε τα κράτη-μέλη απρόθυμα να επωμιστούν την ευθύνη που τους αναλογεί και την ελληνική κυβέρνηση απροετοίμαστη, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς το παραμικρό βάθος στρατηγικής σκέψης. Με το που ανέλαβε την εξουσία το 2015 έστειλε παντού το μήνυμα των ανοιχτών συνόρων, προσελκύοντας αμέσως τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν τους πρόσφυγες, αλλά και τους οικονομικούς μετανάστες. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σήμερα στη χώρα μας και κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή για να λυθεί το πρόβλημα στο προσεχές διάστημα.

– Τις επιδόσεις της κυβέρνησης γενικότερα πώς τις αξιολογείτε;

– Η κυβέρνηση αυτή επί 2,5 χρόνια δεν κυβερνά, διαπραγματεύεται. Είναι ίσως η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που έχει μετατρέψει τη διαπραγμάτευση σε αυτοσκοπό και έχει εγκλωβιστεί σε αυτόν. Στο ίδιο διάστημα, όμως, η ύφεση παρατείνεται, η αβεβαιότητα συνεχίζεται, οι νέοι εξακολουθούν και φεύγουν κατά κύματα στο εξωτερικό, η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα capital controls παραμένουν, οι μεγάλες επενδύσεις παραμένουν ζητούμενο. Θλίβομαι πραγματικά να βλέπω ότι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος υπέγραψαν μνημόνιο μετά από μας, βγήκαν από το καθεστώς αυτό πριν από μας και τώρα μπαίνουν στον δρόμο της ανάπτυξης.

–  Ανεργία, διαλυμένη παιδεία, άνοδος ακραίων δυνάμεων. Τι πρέπει να γίνει για να υπάρξουν καλύτερες μέρες;

–  Η απουσία ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων δημιουργεί εύλογα απογοήτευση, θυμό και οργή και δίνει δύναμη στα άκρα. Μια συνεπής και σοβαρή πολιτική σε μείζονα θέματα που θα δίνει λύσεις, που θα φέρνει προοπτική, που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ένας θετικός πολιτικός λόγος συνδεδεμένος με ουσιαστικές ορατές λύσεις που τόσο λείπουν τα τελευταία χρόνια, αυτά θα φέρουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Χρειάζεται πολλή και ομαδική δουλειά.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια