Γιούνκερ: «Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση»- Τσίπρας: «Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε»

385

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, πλέον είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, αυτό είναι το μήνυμα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγη ώρα πριν την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Κομισιόν σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ενώ ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε ότι οφείλει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει.

 

«Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέλη της ελληνικής κοινωνίας που έχουν υποφέρει. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες» ανέφερε κατά τον σύντομο on camera διάλογο του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, «γι’ αυτό αποφασίσαμε την παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που είχαμε υποσχεθεί».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ για την ανακοίνωση της διαδικασίας τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Γιούνκερ ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ξεκίνησε το 2009, ενώ σήμερα οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες. «Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάκαμψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ευχαρίστησε για την απόφαση της Ε.Ε. να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

«Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009 όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στα 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2% ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».

«Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», επισήμανε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεση μας. Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό».

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Δείτε το Video της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ

 

H ανακοίνωση για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη Θεσσαλονίκη.

Publié par Alexis Tsipras sur jeudi 13 juillet 2017

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια